"Viluško kulturno ljeto" će za 60 dana ugostiti brojne pjevače, slikare, pjesnike

Ove godine planiramo da u okviru manifestacije pokrenemo dane ljekovitog bilja "Dr Vaso Kovačević"
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 15:36h

"Viluško kulturno ljeto", tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela i svoje punoljetstvo, svečano je počela prošlog vikenda.

Planirano je da tokom ljeta svakog vikenda, kao i prethodnih godina, u mjesnim centrima Vilusi, Grahovo, Velimlje, Vraćenovići, Petrovići i Nudo, bude organizovano tridesetak multimedijalnih programa.

"Na istorijskoj mapi Crne Gore Vilusi, Grahovo i ovi prostori imaju posebno mjesto. Na geografskoj mapi novim putem sada su bliži i sniježnom sjeveru i sunčanom jugu, a na kulturnoj su davno utemeljili svoj ugled kojem, u novo doba, pečat daje Viluško kulturno ljeto“, kazao je na svečanom otvaranju direktor manifestacije Branko Kovačević.

Branko Bulatović, pomoćnik ministra za sektor poljoprivrede i agroindustrije, kazao je da je "Viluško kulturno ljeto“ pravi primjer kako se život na selu može učiniti kvalitetnijim.

"Vrijedne ruke domaćina Grahova i Banjana ne pričaju samo priču o savremenoj poljoprivredi i viziji ostanka na selu, dostojanstvenom životu od svog rada, već i o poštovanju svog kulturnog naslijeđa i tradicije. Vilusi i čitav ovaj kraj na sopstvenom primjeru pokazuju da vizija savremenog razvoja poljoprivrede na manje povoljnim područjima može i mora biti utemeljena na korišćenju sopstvenih potencijala“, istakao je Bulatović.

Spomen dom u Vilusima bio je mali da primi sve one koji su došli da isprate početak manifestacije koja će ugostiti mnoge pjesnike, slikare, pjevače.

Prisutne je pozdravila i Anka Žugić, predsjednica Organizacije žena Crne Gore, dok je izložbu fotografija koje predstavljaju hronološki presjek rada te organizacije otvorila pjesnikinja Jelena Međedović.

Učesnici programa pored pjesnika Slavke Daković, Vjere Bojanić i Blaža Kovačevića, pjevača Milisava-Mota i Novaka Laketića i Edite Slabi i članova KUD "Zahumlje“, dječji i omladinski folklorni ansambl, bili su i mlade muzičarke iz Risna, Ivana Bojanić, na flauti, i Milica Đukanović, na harmonici, kao i modna kreatorka iz Podgorice Branka Asanović, koja se predstavila sa nekoliko kreacija.

Za naredni vikend planirano je veče sa pjevačem Zdravkom Đuranovićem, dok će u toku manifestacije biti priređen i omaž Ljubu Ševaljeviću, izložba slika "Crnogorski mostovi“ Majde Pavićević i crnogorskih pejzaža Voja Vlahovića, dok je za avgust planirana promocija filma o Urošu Toškoviću i njegova izložba. U sklopu manifestacije biće organizovana i deseta jubilarna likovna kolonija uz učešće 20 likovnih umjetnika iz zemlje i regiona.

Ove godine planiramo da u okviru manifestacije pokrenemo dane ljekovitog bilja "Dr Vaso Kovačević" kao i da objavimo i promovišemo Kovačevićevu knjigu o ljekovitom bilju“, kazao je direktor manifestacije.

Takođe planiraju da za vrijeme trajanja "Viluškog kulturnog ljeta“ obilježe i 150 godina školstva u Banjanima.

Organizatori manifestacije su Mjesna zajednica Vilusi i galerija "Most" iz Podgorice, dok je suorganizator Organizacija žena Crne Gore. Manifestaciju su pomogli i Vlada Crne Gore, Centralna banka, "Plantaže“, pivara "Trebjesa“, kompanija "Martex“.

Galerija

Bonus video: