Hoćete ljudska prava? Onda vam trebaju dobri dizajneri

Jedan od glavnih umjetnika afroameričke pobune Ejmori Daglas, ministar Kulture "Crnih Pantera" kaže da su njegove fotografije pomogle obespravljenoj populaciji da postane svjesna sebe
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 11:03h

Veliki govori nadarenih oratora kakav je bio Martin Luter King i Mlakom X obilježili su borbu za građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jednako je važna bila vizuelna kultura pobune i to nap osterima, fotografijama, pamfletima, bedževima koju su širili dizajneri i umjetnici i rasturali širom Amerike.

Izložba u Nacionalnom muzeju američke istorije "Smitsonian" nazvana "Za sve one koji vide: Vizualna kultura i borba za ljudska prava,", vraća nas u civilne borbe za pravdu i jednakost od 40-ih do 70-ih godina prošlog vijeka.

"Moj posao kao istoričara kulture bio je da se usresredim na uticaj vizuelne kulture, na njenu sposobnost da utiče i mobiliše javno mnjenje", rekao je organizator izložbe Moris Berger.

"Šest ili sedam godina unazad, odlučio sam da prikupim materijale i krenem u otkrivanje kako su izgledale ljudima te fotografije, ko ih je gledao i kakav je bio njihov uticaj..."

Osim fotografija, na izložbi su i klipovi, novinski i dokumentari radovi, afroamerička štampa i periodika i takozvana "portabl kultura" postera i sličnih promo materijala.

Jedan od glavnih umjetnika afroameričke pobune Ejmori Daglas, ministar Kulture "Crnih Pantera" kaže da su njegove fotografije pomogle obespravljenoj populaciji da postane svjesna sebe.

"Počli smo da dobijamo snažne reakcije od mnogih članova zajednice...Vidjeli su sebe i postali heroji, kao da su bili na sceni", priča Daglas, prenosi CNN.

Bonus video: