Jubilarni, 25. festival Grad teatar počinje 8. jula

"Ljubav koja pokreće Sunce i druge zvijezde"- moto je ovogodišnjeg jubilarnog 25. festivala Grad teatar koji će premijernim izvođenjem Kanjoša Macedonovića u režiji Vide Ognjenović 8. jula svečano podići zavjese.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 11:29h

"Ljubav koja pokreće Sunce i druge zvijezde"- prilagođeni stihovi kojima je Dante završio svoju Komediju, moto je ovogodišnjeg jubilarnog 25. festivala Grad teatar koji će premijernim izvođenjem Kanjoša Macedonovića u režiji Vide Ognjenović 8. jula svečano podići zavjese.

Direktor JU “Grad teatar” Merin Smailagić naveo je da će tokom 45 dana festivalskih dešavanja biti izvedeno 61 program, od čega 36 dramskih, 10 književnih, osam muzičkih , pet likovnih i dva okrugla stola” Grad teata proizvod kulture”

"Festival će biti realizovan uz podrpšku Opštine Budva, koja je osnivač, koja je uprkos svih problema u kojima se nalazi uspjela da se ovaj festival održi – kazao je Smailagić na konferenciji za novinare, koji je kao selektor likovnog programa dodao da “likovni program će i ovog ljeta pokušati da prati globalnu sliku ovog uzbudljivog, prevrtljivog vremena koje živimo, tragajući za pravom, suštinskom emocijom našeg doba”.

Dramski program

Selektor dramskog programa Marko Kentera najavio je pet produkcija što je najviše u dosadašnjoj 25- godišnjoj istorji festivala.

"Ciklus od 25 godina, te put od prvog festivalskog mota „Svako dizanje zavjese budi novu nadu“ do ovogodišnjeg „Ljubav koja pokreće sunce i druge zvijezde“, u kome se kretao razvoj budvanskog Festivala je izuzetan put uzdizanja kako modernog brenda grada Budve tako i civilizacijskog identiteta primorja i cijele zemlje.

Posebno smo, ispred preduzeća Multimedia group, kao urednici dramskog programa, ponosni na činjenicu da će za nama ove godine biti čak 15 produkcija koje smo realizovali skupa sa strateškim partnerom – JU Grad teatar, te na okolnost da ove godine Festival proslavlja pedesetu produkciju, što naš čini jednom od najproduktivnijih festivalskih pozorišnih radionica na Balkanu.

Dramski program ove godine nastavlja, i na neki način proširuje, koncepciju svih prethodnih festivala. On je u isto vrijeme internacionalni u najboljem smislu te riječi ali i svoj, budvanski i crnogorski u cjelosti. Uspjeli smo da napravimo onaj važan iskorak za koji smo se spremali prethodnih 25 godina – da na jednom Festivalu predstavimo 10 svojih pozorišnih produkcija – kazao je Kentera

Muzički program

Selektorka Muzičkog programa Milena Lubarda – Marojević kazala je da ovogodisnji muzički program predstavljaće zapravo koproducentski projekat između festivala Grad teatar i Muzičke akademije sa Cetinja.

"Grad teatar se ove godine održava po 25. put, dok cetinjska Muzička akademija proslavlja 30 godina postojanja. Ti značajni jubileji za nas su bili razlog više Da na ovogodišnjem festivalu objedinimo dvije najizraženije osobine dosadašnjih muzičkih selekcija Festivala: kavalitet i ekskluzivnost izvođača i programa sa jedne, i sublimiranje domaćih snaga oličenih u mladim muzičarima čije vrijeme tek dolazi, s druge strane.

Muzički program definisan je kroz ukupno osam koncerata. Početak 18. jula će označiti inovativnost i muzička priča u skladu sa svjetskim trendom koji obilježava naše vrijeme a koju nam donosi Balkan Connection Brass Quintet " najavila je Lubarda – Marojević.

Trg pjesnika

Selektorka književnog programa, Trga pjesnika Svetlana Ivanović kazala je da su pozvali autore najakutelnijih ostvarenja na ex-jugoslovenskom govornom području, savremene pisce koji su svojim ostvarenjima definisali poetičke pravce i produkciju regiona, mlade pisce.

" Ovogodišnji Trg pjesnika započinjemo predstavljanjem zbornika posvećenog Danilu Kišu. Na Trgu će biti predstavljena i najnovija knjiga Vladimira Pištala, objavljena u izdavačkoj kući „Agora“ „Venecija“, a gostovaće i savremena autorka iz Beograda, Mirjana Đurđević.

Roman koji je aktuelnošću, prijemom među publikom i tiražom obilježio drugu polovinu prošle godine kako u dešavanjima crnogorske književne scene, tako i regiona, „Paranoja u Podgorici“ Balše Brkovića takođe će biti predstavljena na ovogodišnjem Trgu pjesnika.

Poznati barski novinar Željko Milović predstavlja svoju zbirku urbane proze „Ulica Ivice Šurjaka i šta je bilo poslije“, a u avgustu predstavljamo i prvi romana Srđana Srdića, urednika festivala Kikinda Short Story, „Mrtvo polje“ – najavila je između ostaoog Ivanovićeva.

Bonus video: