Bivši policajci iz Rožaja Murić i Kalač napuštaju Crnu Goru

Za Nedžada Kuča započeta akcija "Brazil", u kojoj je oduzet nelegalno stečeni novac, kafa i cigarete, nije iznenđenje
361 pregleda 0 komentar(a)
Enver Dacić Hamdo Murić Nedžad Kuč, Foto: Arhiva Vijesti
Enver Dacić Hamdo Murić Nedžad Kuč, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2011. 18:39h

Nakon Envera Dacića, Mithata Nurkovića i Suada Muratbašića, Crnu Goru će u subotu veče sa porodicama napustiti i bivši pripadnici Uprave policije Rešat Kalač i Hamdo Murić.

Oni smatraju da im je nakon brojnih nerasvijetljenih prijetnji ugrožena bezbjednost, kao i da je zbog izostanka adekvatne reakcije državnih organa na probleme sa kojima su se suočavali nemoguće da nastave život u domovini.

"Zar bih ostavio grob osmomjesečne kćeri koja je umrla prije oko 20 dana, da me velika muka nije natjerala da bježim", upitao je Kalač

On tvrdi da niko od njegovih kolega nije ni sanjao da će doći u situaciju da napusti svoju zemlju, "to nijesu učinili ni početkom devedesetih kada su ratna dešavanja sijala nepodnošljiv strah".

"Ostavljamo uzdahe i tugu starih roditelja ali smo spasli živote svoje djece. Odlazimo sa ogromnim bolom i gorčinom zbog nepravde koja nam je nanesena", rekao je Murić.

"Zar bih ostavio grob osmomjesečne kćeri koja je umrla prije oko 20 dana, da me velika muka nije natjerala da bježim", upitao je Kalač.

Akcija "Brazil" baca prašina u oči Evropskoj komisiji

Bivši graničari su kazali da i akcija "Brazil", tokom koje je zaplijenjena švercovana kafa potvrđuje postojanje prekograničnog kriminala na koji su ukazivali u prethodnom periodu, a zbog čega su otpušteni.

"Potvrđeno je da smo mi pričali istinu i da je šverc u pograničnom pojasu cvjetao, te da postoji i danas, a UP nas je sve vrijeme nazivala lažovima. Ovom akcijom je direktor UP demantovao sebe, a zaplijenjena količina u akciji u kojoj je učestvovala cijela UP je manja od one koju je prije sedam godina otkrio naš otpušteni kolega Nedžad Kuč", rekli su Kalač i Murić.

Murić se pita i šta je sa dokazanim fiktivnim izvozom nafte iz Crne Gore prema Kosovu čime je država oštećena za najmanje 20 miliona eura, a čiji je očevidac i on bio

Bivši graničari smatraju da je sreća što za tu akciju nijesu znale pojedine starješine iz Granične policije, za koje smatraju da su korumpirani, "jer bi ona u potpunosti propala".

"Jasno je da smo mi ostali bez posla zbog toga što smo suzbijali i borili se protiv ove pojave, radeći profesionalno svoj posao, zbog čega smo nagrađeni otkazima. Veljović se tek sada sjetio da preduzme neke mjere. Kada su u pitanju zapljene i hapšenja u Rožajama akcije se uvijek izvode efikasno, a kada je u pitanju, naprimjer višegodišnja proizvodnja cigareta u Mojkovcu, nema adekvatnih reakcija", smatraju Kalač, Kuč i Murić.

Murić se pita i šta je sa dokazanim fiktivnim izvozom nafte iz Crne Gore prema Kosovu čime je država oštećena za najmanje 20 miliona eura, a čiji je očevidac i on bio.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i lider PzP-a Nebojša Medojević je najavio da će Muriću i Kalaču dati preporuke za azil.

Medojević: Iz demokratske zemlje se ne bježi

"Potpuno razumijem njihovu potrebu da napuste Crnu Goru. Poslije ćutanja parlamenta, tužioca i drugih institucija jasno je da su uhvatili temu koja direktno vodi do državnog i vrha policije, zbog čega je za njih jedino rješenje da napuste zemlju. Očigledno je da postoji prećutna saglasnost da se ne dira taj šverc preko granice i da je to priča koja u CG ne može da istraži dok je ova vlast tu", rekao je Medojević.

On smatra da je njihov odlazak vrlo teška optužba za režim koji pokušava da se pokaže kao demokratski.

"Svjedoci organizovanog kriminal i korupcije ne bježe iz demokratske zemlje u kojoj policija normalno funkcioniše, pa će ovo imati konsekvence na međunarodni položaj Crne Gore i dobijanje datuma pregovora. Oni idu u evropske zemlje i tamo će ti ljudi kada budu vidjeli zahtjeve za azil provjeriti je li istina to što oni pričaju", rekao je Medojević.

Bonus video: