Kako je Ukrajinac sa aerodroma u Tivtu odletio sa bodežima i mačevima

Istorijske artefakte za koje je procijenjeno da imaju veliku vrijednost od državljanina Ukrajine oduzela je carina grada Harkova
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 17:53h

Na aerodromu Tivat je kako saznaju "Vijesti" obavljena istraga o eventualnom kršenju bezbjednosnih protokola u slučaju Ukrajinca koji je uspio da iz Crne Gore u prtljagu prošvercuje dva bodeža od bijelog metala koji su bili umotani u plastičnu kesu i obavijeni trakom, kao i šest mačeva.

Istorijske artefakte za koje je procijenjeno da imaju veliku vrijednost od ukrajinskog državljanina je oduzela regionalna carina grada Harkova.

Izuzetno dugačak spisak predmeta koje putnik ne smije nositi u prtljagu je dopunjen nakon terorističkih napada u Njujorku na Svjetski trgovinski centar u septemru 2001

"To je direktan propust aerodromske granične policije. Rendgenista mora da obavijesti radnika za šalterom o "sumnjivom prtljagu“, a šalterski službenik mora da zaustavi putnika. Organ granične policije u svakom sumnjivom slučaju mora da kontroliše i koordinira rad rendgen i čeking službe", ističu za "Vijesti“ domaći stručnjaci vazdušne bezbjednosti dodajući da je putnik dužan da prilikom čekiranja karte na šalteru odgovori na pitanje šta nosi u prtljagu.

Prije više od dvije decenije na intervenciju evropskih aerodromskih službi bezbjednosti svim međunarodnim aerodromima je iz Njujorka cirkularno naloženo da ne smiju propuštati nikakav prtljag sa sumnjivom sadržinom koja može predstavljati opasnost po avion i putnike.

Izuzetno dugačak spisak predmeta koje putnik ne smije nositi u prtljagu je dopunjen nakon terorističkih napada u Njujorku na Svjetski trgovinski centar u septemru 2001.

"U prtljagu ne smiju biti nikakvi oštri ni zapaljivi predmeti, noževi, makaze, ribolovni pribor, baterije, sprejevi, boce i slično. To je vidno istaknuto na oglasnim tablama svih aerodroma, pa i naših. To po prirodi stvari znaju i aerodromske službe bezbjednosti i granična policija", kažu stručnjaci bezbjednosti.

Sličan slučaj na istom aerodromu i u prošlom vijeku

Na tivatskom aerodromu sličan slučaj dogodio se krajem 80-ih godina prošlog vijeka.

Njemački državljanin je pokušao da u prtljagu prošvercuje kuburu koju je našao roneći između Ulcinja i Bara. Kubura je otkrivena na rendgenu, a službe bezbjednosti su donijele odluku da privedu putnika, a predmet oduzmu.

Muzej na Cetinju je tada potvrdio da je riječ o vrijednom istorijskom artefaktu velike vrijednosti pa je MUP kuburu oduzeo do Njemca uprkos intervencijama njemačke ambasade u Beogradu.

Kubura je kasnije iz trezora MUP-a predata cetinjskom muzeju, a njena vrijednost je tada procijenjena na 50.000 njemačkih maraka.

Njemački državljanin je prekršajno kažnjen i kasnije mu je dozvoljeno da nastavi putovanje.

Bonus video: