Sve spremno za festival pozorišta za djecu u Kotoru

Nakon ceremonije predaje ključeve grada, vrata Satrog grada otvoriće se za najmladje i djeca će simbolično biti ta koja će prva ući
66 pregleda 0 komentar(a)
Kotor Bedem, Foto: Arhiva Vijesti
Kotor Bedem, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2011. 14:03h

Tradicionalnom predajom ključeva glavnih gradskih vrata djeci i umjetnicima, u subotu u 20 sati počinje 19. Kotorski festival pozorišta za djecu koji ce trajati do 10. jula.

Nakon ceremonije predaje ključeve grada, vrata Satrog grada otvoriće se za najmladje i djeca će simbolično biti ta koja će prva ući.

Svjetski poznata pozorišna trupa “Close Act” izvešće ulični tetarski hepening “Ptice selice”. Nakon toga u atrijumu Kulturnog centra u 21. 30 biće otvorena izložba skulptura Željka Reljića.

Koordinator pratećeg programa Milivoje Lakić kazao je da će imati oko 700 učesnika, 19 programa, šest predstava, dvije izlozbe, četiri koncerta u saradnji sa muzičkom školom “Vida Matjan” iz Kotora, te likovna, cirkuska, foto i filmska radionica:korisne_informacije_wide

Ona je kazala da su će predstave biti iz različitih pozorišnih žanrova, koje će izvoditi deset pozorišta iz Holandije, Italije, Bugarske, Srbije, Slovenije, SAD, Mađarske, Makedonije, Hrvtaske i Crne Gore.

"Prvi put festival će u saradnji sa UNICEF-om organizovati partnerske projekte, okrugle stolove na temu “Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju i umjetnost” “ i ”Šest decenija gradskog pozorišta, mjesto značaj i perspektive pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori", kazala je Piletić, skrecući pažnju javnosti na gostovanje predstave “Kao da život ima početak i kraj”, iz Novog Sada, čiji su autori i akteri djeca sa smetnjama u razvoju.

Koordinator pratećeg programa Milivoje Lakić kazao je da će imati oko 700 učesnika, 19 programa, šest predstava, dvije izlozbe, četiri koncerta u saradnji sa muzičkom školom “Vida Matjan” iz Kotora, te likovna, cirkuska, foto i filmska radionica.

Direktor festivala Petar Pejaković, ukazao je na specifičnosti nekoliko predstava koje će biti izvedene na festivalu.

Festival otvara holandska predstava uličnog pozorišta

Festival se zatvara još jednim zanimljivim programom, a to je rok koncert na kojem će 11 crnogorskih afirmisanih bendova izvoditi dječije pjesme u svojim aranžmanima:korisne_informacije_wide

"Italijanska bašta ima nekoliko specificnosti, to je jedan moderan teatar i jedno od najtraženijih pozorišta na svijetu za djecu. Njih je jako teško dovesti jer igraju preko 600 predstava godišnje. Ta predstava će biti izvedena tri puta u Centru za kulturu zbog ograničenog broja publike, oko 100 ljudi koji su zajedno sa glumcima na sceni. Zatim imamo predstavu Knjiga lutanja ,a riječ je o predstavi za bebe. Dešava se u ogromnom bijelom šatoru koji će biti postavljen ispred katedrale Svetog Tripuna. Broj publike je takođe ograničen, njih 50 koji će biti u šatoru sa glumcima", rekao je Pejaković.

Festival se zatvara još jednim zanimljivim programom, a to je rok koncert na kojem će 11 crnogorskih afirmisanih bendova izvoditi dječije pjesme u svojim aranžmanima.

Bonus video: