Đurić u Trentinu

"Želio sam da napustim Grčku i da se „izmjerim“ u Italijanskoj ligi, a nijesam sebi mogao izabrati bolju budućnost od prvaka Italije, Evrope i svijeta", kazao je Mitar Đurić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 08:58h

Nakon pet sezona u dresu grčkog Olimpijakosa, Mitar Đurić nastavlja karijeru u redovima italijanskog Trentina, aktuelnog trostrukog uzastopnog šampiona Evrope i klupskog prvaka svijeta – igrač koji je ponikao u Odbojkaškom klubu Budućnost potpisao je trogodišnji ugovor sa šampionom odbojkaške Serije A.

„Dolazim u veliki klub koji je posljednjih godina ostvario vrhunske rezultate na međunarodnoj sceni. Želio sam da napustim Grčku i da se „izmjerim“ u Italijanskoj ligi, a nijesam sebi mogao izabrati bolju budućnost od prvaka Italije, Evrope i svijeta. Svjestan sam da će mi biti teško u prvoj sezoni u novom i vrhunskom prvenstvu. Međutim, ja samo razmišljam da pružim maksimum za ekipu, da igram dobro i pokušam da pobijedim u svakom meču u kojem budem igrao i da osvojim svaki trofej za koji mu se ukaže prilika. Već sam osvajao titule u Grčkoj, pa u Italiji želim da napravim korak naprijed i osvojim trofeje i na međunarodnoj sceni", kazao je 22-godišnji Đurić.

Mitar Đurić je sin nekadašnjeg proslavljenog reprezentativca Jugoslavije Milana Đurića, koji je krajem devedesetih godina stigao u Budućnost, u kojoj je kao igrač, pomoćni trener i trener mlađih kategorija proveo pet sezona. Upravo je u tom periodu Mitar Đurić započeo svoje prvi odbojkaške korake u pionirima Budućnosti. Interesantno, karijeru je počeo kao primač servisa, nakon čega je prešao na poziciju srednjeg blokera. Posljednju sezonu u Olimpijakosu je odigrao na mjestu korektora nakon odlaska Ivana Miljkovića. u posljednje tri sezone je bio najbolji igrač (MVP) grčkog šampionata. U Trentino je, međutim, doveden da igra na mjestu srednjeg blokera.

Nakon odlaska iz Budućnosti, 2003. godine, prateći oca Milana, Mitar je nastavio odbojkaški razvoj u kiparskog Pafiakosu, zatim je dvije sezone proveo u grčkoj Orestijadi, a od 2006. godine je bio član Olimpijakosa, sa kojim je osvojio tri titula, dva nacionalna Kupa i dva Super kupa Grčke, a u protekle tri sezone sticao i dragocjeno iskustvo u Ligi šampiona. U sezoni 2009/2010. je bio rival upravo protiv Trentina, kada je italijanski klub i „bacio oko“ na mladog Đurića, i nije ga ispuštao iz vida sve do potpisivanja ugovora.

Mitra Đurić, rođen u Sarajevu, dobio je grčko državljanstvo i izabrao je da igra za Grčku, za koju je do sada nastupao 45 puta. Zbog toga će biti prvi „Grk“ u istoriji Trentina...

„Posebno sam zadovoljan dolaskom Đurića, jer mi je klub na raspolaganje stavio jednog od najvećih evropskih talenata, koji ima vrhunske fizičke predispospozicije. Mitra sam pratio od trenutka kada je odigrao meč protiv nas, u decembru 2009. godine, cijeneći njegov konstantan razvoj i napredak urođenih odbojkaških kvaliteta. Posebno je napredovao prošle sezone, i siguran sam da će njegov doprinos u ekipi biti veoma značajan. Uostalom, svi koji su imali priliku da ga upoznaju i igraju sa njim su mi o njemu govorili sa velikim entuzijazmom. To samo potvrduje da smo napravili pravi izbor“, kazao je Radostin Stojčev, trener Trentina.

Bonus video: