Bjelopoljac umalo završio u zatvoru bez presude

On je 20. juna Osnovnom sudu podnio predlog za ukidanje klauzule pravosnažnosti, nakon koje će pokušati da obori presudu koja je donesena još prije četiri godine.
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 07:07h

Bjelopoljac Vesko Žujović koji je prije četiri godine osuđen zbog šumske krađe, nakon koje je trebalo da odleži u zatvoru četiri mjeseca, tek prije nekoliko dana je dobio pravosnažni dokument Osnovnog suda na osnovu kojeg treba da odsluži kaznu, iako je poziv za Spuž dobio još u februaru ove godine.

Gdje su se dokumenta nalazila za te četiri godine, Žujović kaže da ne zna. On tvrdi da su više od tri mjeseca, koliko ih je tražio, iz “nepoznatih razloga bila skrivana od njega”.

“Dobio sam poziv na izdržavanje zatvorske kazne, a nisu mi dali presudu u pisanoj formi. Početkom marta sam tražio da pogledam presudu iz 2007. godine, ali sve do danas je nisam mogao dobiti. Zašto? Nije mi još jasno. Niko ne bi išao u zatvor samo na osnovu toga što neko kaže da treba da se ide, bez dokaza da je stvarno tako”, kazao je Žujović i dodao da je tražio pisani dokument kako bi mogao da se žali na presudu.

On je u nekoliko navrata u toku tri mjeseca pisao predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

“Početkom marta sam poslao pismo Medenici, na koje sam dobio odgovor 24. marta. U odgovoru je pisalo da je moj predmet bio u Apelacionom sudu, ali i da je vraćen u Osnovni sud u Bijelom Polju, tako da dokumenta mogu da dobijem na uvid. Međutim, opet nijesam uspio dobiti dokumenta. Ponovo sam slao dopis Medenici, ali nije odgovarala.

Tek kad sam poslao pismo Sudskom savjetu 21. aprila, dobio sam odgovor 20. maja od Medenice, u kom se kaže da se moj predmet još nalazi u Apelacionom sudu, iako je u prethodnom odgovoru naznačeno da je predmet vraćen u Bijelo Polje.

Pored toga, imam dokaz da su dokumenta 12. maja i bila vraćena. Nije mi jasno zašto bi se moj predmet prebacivao od Apelacionog suda do Osnovnog suda u Bijelom Polju”, naveo je Žujović, koji tvrdi da je prilikom uvida u presudu “našao nepravilnosti”.

“Smatram da sam oštećen u ovom slučaju i prevaren. U predmetu koji sam pronašao sa advokatom nalaze se mnoge nepravilnosti. Glavna je dostavnica, koja potiče od drugog predmeta.

Broj mog predmeta je K-510/04, a na dostavnici piše da je predmet zaveden pod brojem K-514/04, što se u dokumentu jasno vidi, koji prilažem kao dokaz. Ironija je u tome što smo ja i advokat primijetili greške pored, navodno, toliko kontrola, od Višeg suda, preko Apelacionog do Osnovnog u Bijelom Polju”, rekao je Žujović.

On je 20. juna Osnovnom sudu podnio predlog za ukidanje klauzule pravosnažnosti, nakon koje će pokušati da obori presudu koja je donesena još prije četiri godine.

Bonus video: