Odaberite pravu sjenku za savršen look

Za početak, onima s toplim tonalitetom lice će zasjati uz vatrene narančaste i crvenkaste nijanse sjenke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 14:59h

Odabir idealne nijanse sjenke zavisi od tena. Kako biste bili sigurni da li je hladan ili topao, licu prinesite nešto narandžasto. Onima s toplom bojom narandžasto će isticati lice, dok onima s hladnom bojom neće toliko pristajati, piše tportal.hr.

Za početak, onima s toplim tonalitetom lice će zasjati uz vatrene narandžaste i crvenkaste nijanse sjenke. Donedavno, crvena je boja bila 'rezervisana' samo za ruževe i lakove, dok je sad možemo naći i u make-upu za oči. Dovoljno je navesti sve popularniji mikrotrend: oči odvažno naglašene crvenom crtom tuša, poput onog make-up brenda Inglot.

S druge strane, lice s hladnom bojom tena podići će nijanse hladnih tonova, poput plavih i zelenih, kakve ćete naći u bogatoj paleti sjenki superpovoljnog njemačkog brenda Catrice ili američkog majstora šminke, Max Factora. Direkotrka Avonova make-upa Džilijan Dempsej, inače supruga zanosnog dr McDreamija iz 'Uvoda u anatomiju', osmislila je zanimljivo sjenku u prahu. Kako se Džilijanina sjenka nanosi neobičnim aplikatorom, osim klasičnog nanošenja sjenke na kapak, njom možete izvlačiti i crte duž kapaka, kao da je riječ o olovci ili tušu.

Ako se odlučite da na kapcima kombinujete različite nijanse sjenke, imajte na umu da je tajna takvog looka u vještom stapanju. Neka sjenke budu u istom tonalitetu, ili hladnom ili toplom, a najlakše ćete ih 'povezati' tako što ćete preko čitavog kapka nanijeti sjenku u nijansi koja nije nametljiva, ali je srodna već nanesenima. Za dnevni make-up birajte svjetlije nijanse, za noćne izlaske tamnije sjenke.

Na kraju, umjesto maskarom, oči ćete podjednako efektno naglasiti ako ih uokvirite olovkom, recimo najnovijim kremastim 'pastelima' Oriflame Beauty Smooth Definer, koje ne treba oštriti.

Bonus video: