I dijetalna pića goje!

Dijetalna pića neće vam pomoći da oslabite, naprotiv, ovi napici čak mogu da doprinesu gomilanju kilograma, upozorili su američki stručnjaci.
0 komentar(a)
dijeta, Foto: Www.shutterstock.com
dijeta, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 30.06.2011. 13:22h

Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su konzumirale dva ili više ovih napitaka dnevno obim struka povećao znatno brže nego kod onih koje ih ne konzumiraju zbog toga što "dijetalna", pića "bez šećera" ili sa "niskim sadržajem kalorija" imaju vještačke zaslađivače.

''Ona su možda oslobođena kalorija, ali ne i posljedica'', upozorila je profesorka kliničke epidemiologije sa Univerziteta u Teksasu Helen Hazuda.

''Zaključak iz ove studije je da konzumiranje dijetalnih pića i vještačkih zaslađivača može da naškodi ljudima", dodala je ona.

Stručnjaci su na početku studije uzeli mjere i težinu učesnika - i onih koji piju dijetalne napitke i onih koji ih ne piju.

Mjere i težina učesnika u studiji koji su pili dijetalna pića su za 70 procenata porasle u odnosu na težinu i mjere onih koji nisu konzumirali napitke.

Ipak, ova studija nije kontrolisala razlike u široj ishrani učesnika i njihovom načinu života.

Vrlo je vjerovatno da oni koji su konzumirali velike količine dijetalnih napitaka imaju generalno lošiju ishranu od onih koji su težili da ih izbjegnu, navode stručnjaci.

Bonus video: