Popović predsjednik Kluba olimpijaca

Osvajač zlatne olimpijske medalje Andrija Popović izabran je danas za predsjednika Kluba crnogorskih olimpijaca, na prvoj izbornoj Skupštini te asocijacije na Cetinju.
0 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Savo Prelević
Andrija Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2011. 15:38h

Osvajač zlatne olimpijske medalje Andrija Popović izabran je danas za predsjednika Kluba crnogorskih olimpijaca, na prvoj izbornoj Skupštini te asocijacije na Cetinju.

Klub crnogorskih olimpijaca je udruženje crnogorskih sportista učesnika olimpijskih igara, osvajača olimpijskih medalja, glavnih trenera i selektora crnogorskih olimpijskih reprezentacija, kao i sudija koji su sudili na olimpijskim igrama.

Skupština je održana na osnovu odluka Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i Inicijativnog odbora za formiranje Kluba.

Za potpredsjednika izabran je proslavljeni odbojkaš Igor Vušurović, dok su članovi Upravnog odbora (UO) Zorica Pavićević, Svetlana Mugoša Antić, Ljuljana Mugoša Vučević, Mirko Vičević i Veljko Uskoković.

Na Skupštini je usvojen i Statut Kluba.

“U UO imenovani su svi članovi Inicijativnog odbora i nosioci zlatnih olimpijskih medalja, uz Veljka Uskokovića koji je imao čast da prvi nosi crnogorsku zastavu na Olimpijskim igrama (OI)”, kazao je Popović agenciji MINA.

On je istakao da su po funkciji članovi UO predsjednik i potpredsjednik Kluba.

Izabran je i Nadzorni odbor, u čijem su sastavu potpredsjednica COK Zorica Kovačević, viceguverner Centralne banke Miloica Dakić i dugogodišnji atletski radnik Branko Jovanović.

“Crna Gora, po kriterijumima usvojenog Statuta, ima oko 70 olimpijaca, 20 nosioca olimpijskih medalja, od kojih je šest zlatnih. To je za malu državu kao što je Crna Gora gotovo nestavaran podatak”, kazao je Popović.

On očekuje da će Klub imati veliki autoritet, kao i da će aktivno djelovati u kreiranju i sprovođenju sportske politike razvoja i unapređenju crnogorskog sporta.

"Klub će biti član COK-a, ali će u svom djelovanju biti samostalan. Osnovni ciljevi Kluba su aktivno djelovanje u kreiranju strategije i sprovođenju sportske politike razvoja i unapređenja našeg sporta kao i podržavanje, širenje i provođenje principa olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog komiteta", kazao je Popović.

On je istakao da je cilj i ulazak u Svjetsko udruženje olimpijaca.

Skupština Kluba poslala je podršku prvom crnogorskom sportisti učesniku Zimskih olimpijskih igara Bojanu Kosiću.

“On je dobio najveću životnu bitku. Čekamo ga da nam se pridruži u Klubu, kao i na njegovom sportskom borilištu”, kazao je Popović.

Skupštna je poslala i podršku svim crnogorskim sportistima koji sada nastupaju na takmičenjima i čestitala košarkašicama na sjajnim igrama na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Upućene su čestitike i vaterpolistima za peto mjesto na finalnom turniru Svjetske lige, ali i fudbalerima za odlične igre u kvalifikacijama.

“Klub je poželio uspjeh svim crnogorskim sportistima u kvalifikacijama za OI u Londonu. Sam plasman iz ovako male, ali sportske države bio bi ravan podvigu. Crna Gora je pravo svejtsko sportsko čudo, a sportisti su još jednom pokazali da je sport naš najbolji izvozni proizvoid”, rekao je Popović.

Skupštinu su pozdravili predsjednik COK Dušan Simonović i zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Nikolić.

Simonović je obećao da će Klub imati četiri delegata u Skupštini COK.

On je kazao da će ta odluka biti verifikovana već na narednoj Skupštini COK-a 7. jula.

Bonus video: