Pet neprijatelja ravnog stomaka

Patite za ravnim stomakom? Stručnjaci kažu kako je do njega u suštini lako doći – izbaciti loše navike u ishrani i unositi što više “pametnih” namirnica.
63 pregleda 0 komentar(a)
stomak, Foto: Www.chicagonow.com
stomak, Foto: Www.chicagonow.com
Ažurirano: 29.06.2011. 12:46h

Evo koje neprijatelje treba da eliminišete na putu do ravnog stomaka.

Preskakanje doručka

Ne preskačite ga: to je najbitniji obrok.

Izvor energije koji spašava od lančane reakcije loših navika u ishrani koje pospješuju skupljanju sala na stomaku: izgladnjivanje, pa nakon toga prejedanje i to nezdravom hranom.

Izgladnjivanje a onda fest fud

Ništa niste pojeli do skoro 15. časova, i onako gladni i iznureni trčite do prve pekare ili fast fuda i kupujete bilo šta samo da obnovite energiju.

Poznat scenario? Vjerovatno, da. Pri tom, nije važno što je riječ o o masnoj piroški ili hamburgeru s puno kaloričnog sosa.

Da se to ne bi ponavljalo, dobro bi bilo da sa sobom nosite energetske, proteinske pločice - zdravije ih je konzumirati kada vas uhvati glad, nego dozvoliti pregladnjivanje.

I bez sjedenja i nezaobilaznog grickanja slatkiša i slaniša uveče ispred TV-a!

Umjesto toga prošetajte sat-dva ili ih provedite vježbajući ili u teretani, izbor je zaista širok.

Jedete noću

Sindrom noćne potrebe za hranom otprilike izgleda ovako: osobe koje pate od ovog poremećaja tokom dana nemaju apetit, niti osjećaju glad, malo jedu ili preskaču obroke.

Međutim, kako se veče bliži te se osobe pretvaraju u prave male proždrljivce.

Kao po pravilu, riječ je o hrani bogatoj ugljenim hidratima i šećerom.

Ta pojava je najčešće rezultat izuzetno stresnog načina života ili neurednog načina života, a ima i hroničnog emotivnog nezadovoljstva.

Izbjegnite to: pet obroka ravnomjerno raspoređenih tokom dana.

Takođe, preporučuje se da izbjegavate kafu, kao i sve ostale napitke koji sadrže kafein.

U dnevni ritam ubacite što više kretanja.

Alkohol i gazirana pića

Smanjite unos alkohola. Što se tiče ostalih pića, ako već ne možete da se naviknete da pijete vodu, preporučuje se da što opreznije čitati etikete: začudićete se koliko osvježavajućih napitaka sadrži preveliku količinu šećera. Upravo šećer je zaslužan za masne naslage koje se skupljaju na stomaku.

Stres

Stres i visok nivo kortizola (stres-hormona) koji se pri tom luči, direktno su povezani sa skupljanjem masnih naslaga na stomaku, pa čak i kod žena koje su mršave i fit.

Visok nivo kortizola tjera da "spasenje" od stresnih situacija tražimo u – hrani. Tada se jede, ne zato što se osjeća glad, već da bi se osjećali bolje.

U suzbijanju stresa odlične efekte imaju joga, zdrave navike u ishrani, tehnike dubokog disanja, redovna fizička aktivnost.

Time ćete ujedno smanjiti salo na stomaku.

Bonus video: