Evo šta sve zubar koristi kada vam popravlja zube, 1. dio

Jedna od najtežijih, a ujedno i najvažnijih stvari prilikom liječenja kanala korijena zuba jeste da se tačno odredi dužina njegovih kanala.
521 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 10:50h

Ova infomracija je bitna iz razloga što, prilikom punjenja kanala, isti se ne smije ni prepuniti, a ni ostaviti nenapunjen do vrha.

Ukoliko bi kanal prepunili, materijal sa kojim punimo kanal bi mogao da izazove reakciju organizma (jer organizam taj materijal vidi kao strano tijelo) dok bi, ukoliko bi kanal ostao nedopunjen, dio tkiva pulpe ostao u kanalu te bi on mogao postati izvor narednih infekcija.

U oba slučaja buduća prognoza takvog zuba bi bila njegova ektsrakcija.

Apeks lokatori su upravo instrumenti kojima stomatolog može precizno odrediti dužinu kanala korijena.

Kao što im i samo ime kaže, njihova jedina uloga jeste lociranje apeksa, tj. vrha kanala u korijenu zuba.

Svaki apeks lokator se sastoji iz tri dijela, i to: dvije elektrode i samog aparata sa displejom.

Jedna elktroda (koja je u vidu male kuke) se postavlja na usnu pacijenta, a druga je u vidu male štipaljke kojom se hvata iglica i koja se polako uvlači u kanal korijena.

Osnovni princip rada ovog intrumenta se zasniva na razlikama u provodljivosti električne struje različitih tkiva unutar i oko zuba.

Tako apeks lokatori novije generacije koriste promjenu impedance kanalne elektrode prema tkivnim tečnostima.

Jednostavno rečeno, aparat mjeri razliku u struji između elektrode koja se nalazi na usni i one koja se polako uvlači u kanal korijena.

Kada elektroda dođe do kraja kanala na displeju aparata se to jasno pokaže, te je tim proces mjerenja dužine kanala završen.

Iglica, koja je bila u kanalu, se izvlači i mjeri se njena dužina na lenjiru, te se na taj način dobija dužina izražena u milimetrima.

Trebam naglasiti da i sami apeks lokatori imaju nekih nedostataka, te se oni uglavnom koriste kao pomoćno sredstvo u liječenju i punjenju kanala korijena.

Bonus video: