Istražili: I sinovi švalera – veliki švaleri!

Muškarci čiji su očevi bili nevjerni skloniji su preljubi, u odnosu na žene čije su majke varale svoje muževe, pokazalo je neobično istraživanje čeških naučnika.
118 pregleda 0 komentar(a)
odnosi, Foto: Www.shutterstock.com
odnosi, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 28.06.2011. 17:30h

Oni su istraživali koliko je preljuba povezana sa nevjerstvom u primarnoj porodici .

Istraživanje je obuhvatilo razgovor sa 86 parova, pri čemu su naučnici ispitivali nivo povjerenja u njihovim vezama, stavove prema seksu i slučajeve preljube u primarnoj porodici.

Vođa istraživanja Jan Havliček pojasnio je rezultate time da dječaci tokom odrastanja posmatraju svijet oko sebe i na primjerima uče šta je prikladno ponašanje. Reper za definiciju i razlikovanje dobrog i lošeg u tom periodu je otac.

Marti Hasleton, psiholog sa kalifornijskog Univerziteta tvrdi kako je još jedan od načina da se objasni zašto kćerke nisu pogođene nevjerstvom jednog od roditelja na isti način kao sinovi - genetika.

“Privlačni očevi uglavnom imaju zgodne sinove, a zgodni muškarci imaju više prilika za prevaru. Djevojke koje su privlačnije neće nužno biti i nevjerne, jer vjerovatno samo traže kvalitetnije partnere“, izjavio je Hasleton.

I Havliček se slaže kako za potencijalnu preljubu muškarca ne utiče to da li je zadovoljan seksom u vezi, već je njemu primarni motiv prevare seks.

Žene varaju, slažu se oba naučnika, ako su nezadovoljne odnosom sa partnerom i prevara je put do novog partnera.

Bonus video: