"Gospoda Glembajevi" otvaraju tivatske "Purgatorije"

Ovogodišnje “Purgatorija” se odvijaju pod sloganom “Vrijeme je dragocjeno - rezervišite Purgatorije”.
91 pregleda 0 komentar(a)
Gospoda Glembajevi, Foto: Novosti.rs
Gospoda Glembajevi, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 28.06.2011. 14:35h

Predstava “Gospoda Glembajevi” po slavnom tekstu Miroslava Krleže, u režiji Jagoša Markovića, otvoriće ovogodišnji festival “Purgatorije” u Tivtu.

Predstava će biti izvedena 29. i 30. juna u Velikoj sali Centra za kulturu u 21 i 30 sati.

“Gospoda Glembajevi” su dio takmičarskog programa ovogodišnjih “Purgatorija”, koje se odvijaju pod sloganom “Vrijeme je dragocjeno - rezervišite Purgatorije”. Scenografiju za predstavu potpisuje Miodrag Tabački, kostime Zora Mojsilović.

Uloge tumače Boris Kavaca, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Jelena Đokić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Branislav Trifunović, Tanasije Uzunović, Svetozar Cvetković, Mladen Sovilj, Stefan Trikoš i Aleksandar Đurđić. Komad govori o propasti bogate građanske porodice koja je svoju moć i svoje bogatstvo zasnovala na prevarama, zločinima i na pljački.

Kako je “Vijestima” rekla direktorica “Purgatorija” Milena Radojević, program festivala je dokaz da je on uhvatio svoj korjen u kulturnom miljeu ne samo grada već mnogo šire je brojnost publike kako domicilne tako i gostiju crnogorskog, donatori koji finansiraju takmičarske predstave.

Festival će koštati oko 130.000 eura , 40 posto su sredstva donatora, 40 posto iz budžeta Opštine, a ostatak obezbjedjuje Centar za kulturu od prodaje karata.

Festivala ne fali tokom ljeta

Selektorka ovogodišnjih “Purgatorija” Tanja Mandić Rigonat je kazala da smo svjedoci da festivala pogotovo u toku ljeta Crnoj Gori ne nedostaje.

"Ali smatram da je ovaj naš jedinstven i osoben mediteranski jer Mediteran je bio i jeste svijet za sebe, a Mediteran je bio i jeste i središte svijeta. Ovo je premisa festivala Mediteranskog teatra “Purgatorije”, osnovane Odlukom Savjeta na predlog uprave Centra sa zadatkom da se u okviru kulturne pozorišne ponude, poklonicima i profesiji teatra prezentira na festivalski način jedan osebujan i poseban vid pozorišnog stvaralaštva, stvaran os nastanka teatra do danas, dakle od antičke tragedije do moderme drame, kako u teatrima koji su imali geografsku odrednicu Mediteran, tako i onima koji su repertoaerski njegovali i afirmisali ovu odrednicu", kaže Rigonat.

Tivćani i gosti grada moći će da poslušaju klape „Kumpanji“ i „Cambi“, hor „Vazda mladi“, grupu „Legende“, filharmoniju iz Tirane, violinistu Jovana Kolundžiju, kvintet Toma Smita, Gorana Karana, Vesnu Pisarović, gitariste Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića, učesnike 9. međunarodne radionice limenih duvača.

Mimo takmičarskih predstava gosti „Purgatorija“ biće i pozorišta „Boško Buha“- Beograd („Vasilisa prekrasna“ i „Tom Sojer i đavolska posla“), Beogradsko dramsko pozorište (“Ne igraj na Engleze”), Kazalište Lectirum- Zagreb („U čijem ćemo stanu“), Kamerni teatar 55- Sarajevo („Žaba“).

Za ljubitelje likovne umjetnosti pripremljene su izložbe Momčila Macanovića, Naoda Zorića, Sretena Nikčevića, Ervina Ćatovića, a crtežima i grafikama će se predstaviti članovi Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika iz Rijeke.

Uživanje u scenskom pokretu garantuju učesnici Motenegro dens festivala, Baletska grupa Croatia iz Zagreba sa „Veselom udovicom“, folkloraši KUD- a „Boka“, a muzički program osmišljen je od klapskog pjevanja do klasike.

Tivćani i gosti grada moći će da poslušaju klape „Kumpanji“ i „Cambi“, hor „Vazda mladi“, grupu „Legende“, filharmoniju iz Tirane, violinistu Jovana Kolundžiju, kvintet Toma Smita, Gorana Karana, Vesnu Pisarović, gitariste Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića, učesnike 9. međunarodne radionice limenih duvača.

Vrijeme je dragocjeno, rezervišite Purgatorije

Kao i prethodnih godina pripremljen je i širok repetoar pozorišnih predstava za djecu, za koju je Dječiji savez Tivta osmislio „Brod prijateljstva“.

“Truli, razvaljeni brod, sa kojeg se širi nepodnošljivi smrad raspadanja, obesmišljenih reči: sloboda, mir, demokratija, vrlina, vrednost, ljubav, odgovornost, moral, identitet, patriotizam, ličnost…., krstari Mediteranom, kao zlo otporno na lepotu Sunca, Vetra, Talasa… Za kormilom je “čovek” koji je odavno prerastao apokaliptične dimenzije Orvelove “1984”. Pozorište je luka u koju brod pristaje, kad ono poželi da shvati sebe, svet, čoveka, da rečima vrati ili pronađe smisao, stare i nove mitove preispita, ispriča priče koje imaju inicijacijsku snagu samospoznaje i onih koji su na sceni i onih koji su njihova publika. Predstave: “Metamorfoze”, “Miris cimeta”, “Rođeni u YU”, “Turbofolk”, “Gospoda Glembajevi”, “Mediteraneo”, “Ulcinjski gusat”, “Don Žuan”, potpuno različitim pozorišnim pristupima i na različite teme, ”teški brodski teret” istorije, civilizacije, pojedinačne sudbine, pretvaraju u dragoceni oblik smisla, emocije, vraćajući veru u čoveka tragaoca, kreatora, a oduzimajući snagu, bar na trenutak, čoveku destrukcije”, stoji u obrazloženju selektorke Tanje Mandić Rigonat.

Bonus video: