Dr Mikulić: Bez uputa sam pregledao Vesnu Medenicu, Đagu Mićunovića...

Prema optužnici Darka Đukića, zamjenika specijalnog tužioca, dr Mikulić je optužen za krivično djelo primanje mita
652 pregleda 1 komentar(a)
Magnetna rezonanca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Magnetna rezonanca, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2011. 10:37h

Radiolog KC-a u Podgorici dr Andrija J. Mikulić, negirao je svih pet tačaka optužnice prema kojoj je primao mito od pacijenata za snimanje magnetnom rezonancom. On se juče u Višem sudu u Podgorici, pred vijećem sudije Ratka Ćupića izjasnio da nije kriv, te da je čitav radni vijek od 33 godine radio po Hipokratovoj zakletvi, ne obazirući se na vjersku i nacionalnu pripadnost pacijenata.

Prema optužnici Darka Đukića, zamjenika specijalnog tužioca, dr Mikulić je optužen za krivično djelo primanje mita, dr Mladen B. Filipovića, direktor poliklinike "Filipović" u Podgorici, advokat Zoran P. Drakulović i bivši sudija nikšićkog Osnovnog suda Božo V. Blagojević, optuženi su za davanje mita, dok je policajac Blagoje R. Janjušević, optužen za primanje mita putem pomaganja.

Iako ga optužnica tereti da je pacijente pregledao bez uputa, odgovarajući na pitanja svog branioca advokata Marka Dakića, dr Mikulić je kazao da se pacijenti ne smiju vraćati.

"Ima hitnih slučajeva da mi u KC-a obavimo snimanja na skeneru i magnetnoj rezonanci bez uputa"

“Ima hitnih slučajeva da mi u KC-a obavimo snimanja na skeneru i magnetnoj rezonanci bez uputa i to poznanicima i prijateljima. Takav pregled se nikada ne smije odbiti. U KC-u radi 16 radiologa i svakodnevno, od mene do direktorice Milanke Raičević, pregledamo pacijente bez uputa. Bio bi zločin da se odbije pacijent.

Osim toga, bez uputa sam pregledao i Vesnu Medenicu, predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore, zatim majku ili sestru direktora Fonda PIO, potom ministra Đagu Mićunovića. Znam da je i sudija Apelacionog suda Crne Gore Svetlana Vujanović obavila pregled kičme takođe bez uputa.

Bio sam prisutan kada je ona pregledana”, kazao je Mikulić.

Snimanje glave bez uputa

Okrivljeni Mikulić je rekao da mu je optuženi advokat Drakulović dao 50 eura da plati particijapciju za pregled na skeneru te da mu je ostalo pozajmio.

"Snimak i nalaz sam mu predao u autu, a zatim smo kafu popili pa je sudija Blagojević otišao za Nikšić"

Prema optužnici, Mikulić je nakon dogovora sa njim 28. novembra 2010. Drakuloviću omogućio da izvrši snimanje glave na skeneru, iako nije imao ljekarski uput. Nakon toga, Mikulić i Drakulović sastali su se 3. decembra u blizini ugostiteljskog objekta “Kristal” u Podgorici. Tada je Mikulić u svom vozilu, Drakuloviću predao koverat sa snimcima, a Drakulović njemu 50 eura.

“Što se tiče navoda optužnice da sam 8. decembra prošle godine, obavio pregled na magnetenoj rezonanci pacijenta Poliklinike 'Filipović' Čarapić Milenka, tvrdim da nijesam zahtijevao 100 eura za ovaj pregled”, naveo je on i pojasnio da je pregledao pacijenta koji se već nalazio u bolnici.

Prema navodima optužnice on je sačinio izvještaj za pacijenta Čarapića i oko 19 časova u KC-u predao ga Lazaru Kuču, zaposlenom u Poliklinici “Filipović”, a za ovaj pregled Čarapić je u Poliklinici “Filipović” dao 150 eura.

"Dok sam radio u Domu zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici, Janjušević je došao da mi donese 50 eura"

“Poznajem policajca Blagoja Janjuševića, optuženog za primanje mita pomaganjem. Pozvao me telefonom i rekao da je Radenko, brat sudije Boža V. Blagojevića, optuženog za davanje mita, teško bolestan i da treba da se uradi pregled skenerom.

Snimljena je glava i vrat, a riječ je o odmakloj fazi malignog oboljenja. Kasnije, snimak i nalaz sam mu predao u autu, a zatim smo kafu popili pa je sudija Blagojević otišao za Nikšić. Nijesam dobio novac od njega. Upozoravao sam Janjuševića da ne traži novac od Blagojevića.

Dok sam radio u Domu zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici, Janjušević je došao da mi donese 50 eura, ali kako sam imao posla nijesam izlazio iz ordinacije. Kasnije smo se sreli ispred njegovog stana, ali sam ga i tada odbio, govoreći da me to ne interesuje i da vrati novac Blagojeviću”, naveo je Mikulić i dodao da mu je Janjušević rekao da Blagojević hoće da ga časti.

Zahtijevao novac od Blagojevića

U optužnici piše da je Mikulić od kraja decembra prošle, do sredine januara ove godine, zahtijevao novac od Blagojevića. Mikulić je prihvatio da izvrši pregled i zahtijevao novac, objašnjavajući Janjuševiću da novac treba da mu se da nakon izvršenog pregleda.

"Sreo sam se sa Curovićem u kafani u Baru i predao sam mu nalaz bez ikakve nadokande"

Mikulić je kazao da ga je dr Mićo Stojanović iz Berana zamolio da pregleda magnetnom rezonancom Radosava Spalevića, što je uradio iako ovaj pacijent nije imao uput.

“Za ovu uslugu nije mi ništa nudio Spalević, niti sam mu ja tražio novac”, kazao je Mikulić.

U optužnici se navodi da je Mikulić u ljekarskoj sobi Spaleviću predao ljekarske nalaze, a ovaj njemu dao 100 eura. U petoj tački optužnice se navodi da je Mikulić 15. januara 2011. nakon izvršenog CT pregleda Ajše Curović, od njenog sina Hasana Curovića, tražio i dobio 200 eura.

“Sreo sam se sa Curovićem u kafani u Baru i predao sam mu nalaz bez ikakve nadokande. Rekao sam mu tada da bi ga regularno ovaj pregled koštao 200 eura u Kliničkom centru, ali nisam ništa naplatio”, kazao je Mikulić.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

"Samo sam častio prijatelja"

Advokat Zoran Drakulović je kazao da se ne osjeća krivim i pojasnio da već 12 godina liječi, ali više kod vračara, nego kod ljekara. On je pojasnio da mu je u policiji pozlilo kada je davao izjavu u februaru ove godine, te da su došli ljekari i dali mu injekciju.

"Znam da se pregled skenerom i magnetnom rezonancom mora obaviti bilo da je riječ o diplomati ili o nekome sa Drpa Mandića"

“Dok sam ručao u 'Kristalu, naišao je dr Mikulić. Zvao sam ga na ručak, ali nije imao vremena, zato sam ga častio 50 eura”, rekao je Drakulović. Dr Mladen B. Filipović, direktor poliklinike "Filipović" negirao je navode optužnice da je od pacijenta Milenka Čarapića uzeo novac za dr Mikulića.

“Tvrdim da je Čarapić platio samo one preglede koji su obavljeni u mojoj poliklinici i tvrdim da Mikuliću nijesam dao nikakav novac. Odbijam da sam ja ili bilo ko od mojih zaposlenih naplatio od Čarapića 150 eura. Znam da je šest-sedam pregleda Čarapiću urađeno besplatno u mojoj poliklinici.

Ne osjećam bilo kakvu odgovornost. Ja sam dijete sa ove ulice. Znam da se pregled skenerom i magnetnom rezonancom mora obaviti bilo da je riječ o diplomati ili o nekome sa Drpa Mandića, bez obzira na socijalno porijeklo”, naveo je Filipović.

Učinio dobro djelo

Policajac Blagoje Janjušević kazao je da je učinio dobro djelo, te da je pomogao bratu sudije Boža Blagojevića, jer je pozvao dr Mikulića i tražio da ga pregleda.

Novac je, kako je Janjušević rekao, dao dr Mikuliću na parkingu Doma zdravlja na Starom aerodromu

Božo i Radenko Blagojević, kako tvrdi Janjušević, pozvali su ga nakon obavljenog pregleda i brat sudije je izvadio 50 eura da on časti dr Mikulića, a da je sudija Blagojević kazao da će dati koliko god treba.

Taj novac je, kako je Janjušević rekao, dao dr Mikuliću na parkingu Doma zdravlja na Starom aerodromu. Nasuprot njegovoj tvrdnji, sudija Blagojević je kazao da on nije dao novac, već njegov brat ali samo da časti Janjuševića, jer im je pomogao i tvrdio je da nije obećavao novac da se časti dr Mikulić.

Bonus video: