Izvor, tranzit i destinacija za žrtve seks-trafikinga: Crna Gora

U novom izvještaju o trafikingu osoba navodi se da treba povećati napore da se identifikuju potencijalne žrtve
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 09:31h

Crna Gora treba snažno da istraži i agresivno procesuira zločine seks-trafikinga i trafikinga vezanog za rad, kao i da osudi i kazni prestupnike, uključujući javne službenike koji učestvuju u trafikingu, smatra američki Stejt department.

U novom izvještaju o trafikingu osoba, koji je sinoć u Vašingtonu predstavila američki državni sekretar Hilari Klinton, navodi se da treba povećati napore da se identifikuju potencijalne žrtve među ranjivim grupama kao što su žene uhapšene zbog prostitucije, emigranti bez dokumenata, izbjeglice i raseljene osobe - posebno Romi - i djeca prosjaci.

“Crna Gora treba da nastavi da osigurava poštovanje prava žrtava trafikinga dok su one zbrinute u skloništima. Potrebno je poboljšati zaštitu za potencijalne žrtve svjedoke kako bi se osnažilo više njih da svjedoče protiv svojih trafikanata”, navodi se u izvještaju.

Još jedna od preporuka Vašingtona Podgorici odnosi se na poboljšanje specijalne zaštite za djecu žrtve trafikinga

Još jedna od preporuka Vašingtona Podgorici odnosi se na poboljšanje specijalne zaštite za djecu žrtve trafikinga.

Crna Gora je, piše u izvještaju, izvor, tranzit i destinacija za muškarce, žene i djecu koji su subjekti seksualnog trafikinga i prinudnog rada: “Žrtve su uglavnom žene i djevojke iz istočne Evrope i drugih balkanskih zemalja uključujući Srbiju i Kosovo koje emigriraju ili su prokrijumčarene kroz zemlju na putu ka zapadnoj Evropi”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: