Nada za oboljele : Pilulula protiv raka dojke efikasna i protiv drugih vrsta raka

Ljekovi su od posebnog interesa za ljekare, jer uništavaju tumor, a ne ugrožavaju zdrave ćelije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 15:28h

Moguće je da će se "čudesni lijek" protiv raka dojke koristi kao univerzalno oružje protiv tumora, potvrdili su britanski naučnici.

Oni su otkrili da su pilule protiv raka dojke efikasne i protiv drugih vrsta raka. Rezultati istraživanja bi mogli da dovedu do novih ljekova koji smanjuju broj - ili čak sve - vrste tumora, tvrde naučnici sa Univerziteta Newcastle.

Pored toga, neželjena dejstva kao što su mučnina i umor trebalo bi da budu minimalna. Radi se o nasljednim oblicim raka dojke, raka prostate, jajnika i pankreasa koji su izazvani istim genom, prenosi Daily Mail.

Ljekovi su od posebnog interesa za ljekare, jer uništavaju tumor a ne ugrožavaju zdrave ćelije. To znači da pacijenti imaju manje neželjenih efekata nego što bi imali da primaju hemoterapiju ili radioterapiju, u kojima su pogođene zdrave ćelije.

Ljekovi koriste "Ahilovu petu'''nasljednih oblika raka dojke. Ovo je izazvano propustom u genu pod nazivom BRCA1, što ograničava sposobnost ćelija za oporavak oštećenja DNK. Zdrave ćelije imaju dva načina da se oporave od oštećenja - što im omogućava da rastu i šire se - ali ćelije sa tumorima BRCA imaju samo jedan. PARP inhibitori blokiraju ovaj preostali put, zaustavljaju ćelije tumora da se umnožavaju, na kraju ih uništavaju.

Naučnici se nadaju da će pronaći način da se ljekovi, koji će se koristiti za tumore koji nemaju ovaj genetski nedostatak, efikasno bore i protiv tumora sa ovim genetskim defektom.

U eksperimentima na miševima sa tumorima pluća istraživači su pokazali da blokirajući molekul nazvan Cdk1 takođe zaustavljaju popravku DNK. Kada je životinjama dat PARP inhibitor, uspješno se smanjio njihov rak, objavio je časopis Nature Medicine.

Profesor Nikola Kurtin je rekao: "Blokiranje Cdk1 kompromitruje DNK popravke u ćelijama raka, što ih čini osjetljivim na PARP inhibitore. Takođe smo bili u stanju da pokažemo da je ovakav pristup samo protiv ćelija raka. Sada moramo da razvijemo efikasan lijek koji može da blokira Cdk1, tako da više pacijenata može imati koristi od tretmana sa inhibitorima PARP. To može biti široko primjenjeno, vjerovatno univerzalno", kaže Nikola.

"Ovo je tek u povoju, ali je uzbudljivo.", smatra dr Lesli Voker iz Cancer Research UK, koji je finansirao istraživanje. Ona kaže da je moguće da će se dobiti novo moćno sredstvo za liječenje od raka.

Bonus video: