NARUŠENI PRINCIPI

Advokat Vukčević otkazao sva punomoćja jer je Medenica već presudila

Medenica kazala da "u ovom krivičnom predmetu neki branioci su gubitnici i treba da otkažu punomoćje svojim klijentima i da vrate pare"
712 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Savo Prelević
Zoran Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2019. 13:34h

Advokat Zoran Vukčević, branilac Dragana Marovića optuženog u slučaju Zavala, otkazao je punomoćje, zbog, kako je objasnio, stavova predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da su neki branioci u tom postupku gubitnici, da treba da otkažu punomoćje i vrate novac klijentima.

Vukčević je povukao ovlašćenja i u svim drugim predmetima pred sudovima u Crnoj Gori, jer smatra da Medenica tom izjavom “narušava tri temeljna principa koja čine pravnu sigurnost - načelo nevinosti, pravo na slobodu i pravično suđenje".

Vukčević je u dopisu Višem sudu u Podgorici, u koji je agencija Mina imala uvid, naveo da kao branilac Marovića podnosi neopozivi otkaz punomoćja i da prekida svoje učešće u izvođenju bilo koje procesne radnje u vezi sa vođenjem tog postupka.

On je naveo da je to trebalo da uradi “odmah kada je predsjednica Vrhovnog suda u skorijoj prošlosti saopštila da sa sudijama upravlja tako što im drži nogu za vrat i gura pare u džep”

Vukčević je podsjetio da je Medenica kazala da "u ovom krivičnom predmetu neki branioci su gubitnici i treba da otkažu punomoćje svojim klijentima i što je gore treba da vrate pare koje su im uzeli".

On je ocijenio da umjesto da predsjednik Vrhovnog suda bude garant temeljnih i civilizacijskih načela krivičnog postupka, zaštite ljudskih prava i slobode građanina, Medenica svojom izjavom narušava tri temeljna principa koja čine pravnu sigurnost - načelo nevinosti, pravo na slobodu i pravično suđenje.

"Saopštava prije izvođenja dokaza i završenog sudskog postupka kakva će biti odluka, najavljujući da je ona odluku već donijela, da su branioci gubitnici, a da je predstojeći postupak samo puka formalnost i za optužene nepotrebno trošenje para", naveo je Vukčević.

On je ocijenio da saopštavajuću svoju odluku u parlamentu Medenica ne ostavlja mogućnost bilo kakvog drugačijeg ishoda bez obzira na predstojeće suđenje, sprovođenje dokaza i utvrđivanje činjenica, a to je ako su branioci gubitnici onda su optuženi krivi.

"Zaprepašćen ovakom porukom poslije 30 godina provedenih u krivičnim sudnicama ne želim da budem dalji učesnik u ovakvom rušenju pravnog sistema i prava na fer i pravično suđenje", poručio je Vukčević.

On je naveo da je to trebalo da uradi “odmah kada je predsjednica Vrhovnog suda u skorijoj prošlosti saopštila da sa sudijama upravlja tako što im drži nogu za vrat i gura pare u džep”.

Vukčević se, kako kaže, nada se da je to “nespretnost u izražavanju, a ne metod u upravljanju i zaštiti načela na kojima počiva nezavisno i nepristrasno sudstvo”.

"Kako su ovakve stvari sklone zloupotrebi funkcije radi lične osvete prinuđen sam povući ovlašćenja u svim drugim predmetima pred svim sudovima u Crnoj Gori, kako ta osvetoljubivost ne bi dodatno otežavala položaj mojih klijenata koje branim", poručio je Vukčević.