Veliki požar u Grblju, gori i u Dobroti

Vatra je zahvatila rastinje na terenu dužine oko šest kilometara i nošena jakim vjetrom širi se od sela Pobrđe ka Zagori
104 pregleda 0 komentar(a)
požar, Ljubović, Foto: Savo Prelević
požar, Ljubović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2011. 13:49h

Na području Donjeg Grblja je izbio požar koji je zahvatio rastinje na sedam lokacija u dužini od šest kilometara, a nošen jakim vjetrom širio se od sela Pobrđe ka Zagori.

Komandir Vatrogasne jedinice Kotor Eduard Kovačić kazao je “Vijestima” sinoć oko 20 časova da će požar na lokalitetu Kubasi u toku noći najvjerovatnije biti ugašen, dok drugi požar u Zagori ne mogu da ugase zbog jakog vjetra, ali ga drže pod kontrolom.

Ostali požari su ugašeni tokom dana, a u pomoć su pozvani i avioni za gašenje požara. Međutim, nijesu mogli da intervenišu zbog vjetra.

Kuće, kako je rekao Kovačić, nijesu u opasnosti, iako je vatra, potpomognuta vjetrom, stizala skoro do njih.

“Vatra se i dalje širi, potpomognuta je jakim vjetrom, tako da nam to otežava gašenje. Kompletno ljudstvo i mehanizacija su na terenu i činimo sve što je u našoj moći. Za sada smo požar stavili pod kontrolu, što se tiče bezbjednosti kuća i naseljenih mjesta”, kazao je Kovačić.

Kotorskim vatrogascima u pomoć su pristigle i ekipe iz Budve, Tivta, Krtola i Perasta.

Iako je u Herceg Novom od 1. juna na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom, proteklog vikenda je vlasnik parcele u blizini pekare “Aleksandrija” u Bijeloj zapalio korov i šiblje na svom zemljištu i, pošto se vatra nekontrolisano proširila, ugrozio susjedne kuće.

Komandir Vatrogasne jedinice Damjan Lončar kaže da su morali da angažuju čak tri vatrogasna vozila da ugase požar.

U susret glavnoj turističkoj sezoni napravljen je plan aktivnosti koje bi trebalo da djeluju preventivno, ali i da omoguće brzu i efikasnu akciju u slučaju požara.

Bonus video: