Crnogorski izdavači zabrinuti zbog mračne budućnosti

Donošenje nacrta zakona o izdavaštvu, kako najavljuju iz Ministarstva kulture, predviđeno je za septembar 2011. godine
100 pregleda 0 komentar(a)
Sajam knjiga, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sajam knjiga, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.06.2011. 11:13h

Budućnost izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori je zabrinjavajuća. Na to ukazuje zapuštenost jedne izuzetne tradicije - knjige, koja je u našoj zemlji višestruko ugrožena.

Glavne uzroke ovakvog stanja Miladin Radović, predsjednik upravnog odbora Saveza izdavača Crne Gore, vidi u postojećoj ekonomskoj krizi, u rascjepkanosti izdavača i knjižara (danas u Crnoj Gori postoje četiri udruženja), u nedonošenju novog zakona o izdavaštvu, u nedovoljnoj finansijskoj podršci i u nepostojanju savjetnika za izdavaštvo u Ministarstvu kulture.

Pored nedostatka podrške i novca, kao i nepoštovanja zakona u toj oblasti, Radović je istakao i problem samih izdavača i knjižara.

Izdavači rascjepkani, Ministarstvo bez pomoćnika

Proces izrade zakona o izdavaštvu, kako najavljuju iz Ministarstva kulture Crne Gore, je u toku, a podrazumijeva izradu nacrta zakona, javnu raspravu i njegovo usvajanje, odnosno predlog zakona koji donosi Vlada Crne Gore, a kasnije usvaja Skupština.

“Pitanje zapošljavanja u ovom trenutku, u svim organima državne uprave, je pod određenom pažnjom"

Donošenje nacrta zakona o izdavaštvu, kako najavljuju iz Ministarstva kulture, predviđeno je za septembar 2011. godine. Mjesto savjetnika za izdavaštvo u Ministarstvu kulture, uskoro bi trebalo da bude popunjeno, kazala je “Vijestima” Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture.

“Pitanje zapošljavanja u ovom trenutku, u svim organima državne uprave, je pod određenom pažnjom i usklađeno sa budžetskim mogućnostima državne uprave. Planirano je da u narednom periodu i to mjesto bude popunjeno.

To će najvjerovatnije biti u narednih mjesec i po dana, što podrazumijeva raspisivanje konkursa, izbor, sve ono što taj normativni okvir predviđa”, kazala je Milić.

Bez adekvatne zakonske regulative

Miladin Radović kao jedan o velikih problema u crnogorskom izdavaštvu navodi rascjepkanost izdavačkih udruženja.

”Umjesto da se ujedinjuju, polazeći, prije svega, od nekih užih, odnosno ličnih interesa, oni su se počeli udruživati u manja udruženja i svi sebe proglašavati pravim zastupnicima izdavača i knjižara. Nadležno Ministarstvo je nekim svojim potezima doprinijelo takvim postupcima.

U Ministarstvu kulture, kako navodi Dragica Milić, pozdravljaju odluku o ujedinjenju izdavačkih udruženja u Crnoj Gori

Nejedinstvenost ima za posljedicu da nemamo adekvatnu zakonsku regulativu u ovoj oblasti, jer nemamo jedinstvenog pritiska prema nadležnim institucijama. Na drugoj strani nadležne institucije ne preduzimaju sve neophodne mjere i aktivnosti na planu njihovog prevazilaženja”, kazao je Radović ističući da je Savez izdavača i knjižara Crne Gore pokrenuo inicijativu o povezivanju svih u jednu esnafsku organizaciju.

“Sa takvim partnerom, uz formiranje i posebnih tijela (poput centra za knjigu) u okviru nadležnih institucija, moglo bi se mnogo više uraditi na očuvanju i razvoju izdavačke i knjižarske djelatnosti u Crnoj Gori, na popularisanju knjige i čitanja, na zaštiti autorskih prava, podizanju kvaliteta sajmova knjiga u državi, većem prevođenju stvaralaštva domaćih autora, kao i mnogo boljem predstavljanju kulturne tradicije i savremene produkcije na sajmovima u inostranstvu”.

Do knjige samo preko konkursa

U Ministarstvu kulture, kako navodi Dragica Milić, pozdravljaju odluku o ujedinjenju izdavačkih udruženja u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori je poznato na koji način Ministarstvo kulture pruža podršku izdavačima"

“Za sve bi bilo korisnije da je izdavački sektor ujedinjen i da djeluje sa te - ujedinjene pozicije. Na taj način bi lakše definisali probleme u izdavaštvu, lakše bi predložili mjere unapređenja izdavaštva u Crnoj Gori. Mi u Ministarstvu očekujemo da izdavači ujedinjeno djeluju”, kazala je Milić.

Savez izdavača i knjižara se, po riječima Radovića, od samog osnivanja (osnovan je prije tri godine), postavio kao “zaštitnik interesa svih izdavača i knjižara Crne Gore, a ne samo svojih članova”.

“Takav pristup je pozitivno ocijenjen, pa je u članstvo Saveza pristupio značajan broj novih izdavača i knjižara. Nažalost, od osnivanja do danas od strane Ministarstva kulture Savez nije dobio ozbiljniju podršku”, kazao je Radović, dok u Ministarstvu kulture izostanak finansijske podrške Savezu komentarišu kao neispunjavanje određenih formalno-pravnih i kvalitativnih uslova.

“U Crnoj Gori je poznato na koji način Ministarstvo kulture pruža podršku izdavačima. To je već šest-sedam godina javni konkurs na kojem učestvuju svi izdavači koji su registrovani za obavljanje izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori. Jedan od aplikanata je Savez izdavača.

“Svaka aplikacija je posebno obrađena i postoji obrazloženje zašto je ona podržana ili nije"

Sve te prijave razmatra i procjenjuje stručna komisija Ministarstva kulture. Ta vrsta aplikacija podrazumijeva ispunjavanje određenih formalno-pravnih uslova, ali i ispunjavanje određenih kvalitativnih uslova, tako da u odnosu na svaku aplikaciju koju je Savez izdavača ili bilo koji drugi izdavač podnio, procjenjuje se da li su ispunjeni svi uslovi i zadovoljene sve propozicije konkursa.

Gdje su uslovi ispunjeni, izdavač dobija sredstva, tamo gdje postoje formalno-pravni nedostaci, gdje je kvalitet u suprotnosti s onim što su prioriteti Ministarstva kulture, podrška izostaje", obrazložila je Milić.

Odbijen Karavan knjige

Radović je kao jednu od aplikacija izdvojio projekat “Karavan knjige”, koji bi promovisao crnogorsko izdavaštvo na sjeveru Crne Gore, a od Ministarstva kulture tražili su 5.000 eura. Projekat nije podržan.

“Svaka aplikacija je posebno obrađena i postoji obrazloženje zašto je ona podržana ili nije. Tako da svi koji su nezadovoljni rezultatima mogu dobiti obrazloženje zašto njihov projekat nije podržan. Obrazloženje će im pomoći da postojeće aplikacije upotpune i prijave ih na neki naredni konkurs”, kazala je Milić.

Bonus video: