Bivši radnici Nikpeka saglasni sa prodajom imovine

"Duguje nam se 12 plata i radnici i njihove porodice dovedeni su na ivicu egzistencije", kazao je predstavnik radnika
0 komentar(a)
radnici pekare Nik pek, Foto: Svetlana Mandić
radnici pekare Nik pek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.06.2011. 17:28h

Bivši radnici nikšićke gradske pekare „Nikpek“, njih 60, koji već šesti dan štrajkuju glađu, kazali su da su saglasni sa konstatacijom ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića da budu isplaćeni prodajom imovine, ali da ne mogu novac čekati predugo.

Ministar Milošević je najavio da će u toku ove sedmice posjetiti bivše radnike „Nikpeka“ koji se nadaju da će razgovor s njim donijeti nešto novo.

„Duguje nam se 12 plata i radnici i njihove porodice dovedeni su na ivicu egzistencije. Nemamo mi ništa protiv prodaje imovine, jer jedino što želimo to je da dobijemo ono što nam pripada. Međutim, ne znamo kada ćemo taj novac dobiti zato smo se i odlučili na štrajk glađu“, kazao je predstavnik radnika Sreten Čolaković.

"Oni ne mogu na ovaj način ništa dobiti, ali su me zato spriječili da obavljam posao zbog koga sam ovdje"

Stečajni upravnik pekare Žarko Ostojić kazao je da će tender za prodaju pekare, zbog štrajka radnika, najvjerovatnije biti raspisan tek u septembru.

„Oni ne mogu na ovaj način ništa dobiti, ali su me zato spriječili da obavljam posao zbog koga sam ovdje. Mislio sam da ovih dana dovedem procjenitelje imovine i oglasim tender za prodaju pekare čime bi i njihova situacija bila riješena.

Sada sam, zbog njihovog boravka ovdje, spriječen da to uradim. Dolaze odmori i bojim se da će tender biti raspisan tek u septembru“, kazao je prije dva dana „Vijestima“ stečajni upravnik „Nikpeka“.

90 zaposlenih u trenutku uvođenja stečaja

Zbog iscrpljenosti i visoke temperature Hitna služba je prethodnih dana reagovala u više navrata, ali radnici su odlučni da ne prekinu štrajk dok ne dobiju novac.

Bivši radnici pekare, u kojoj je proizvodnja prekinuta 17. marta, pored 12 zaostalih plata, traže i povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa u iznosu od 250 eura po godini staža.

Prema riječima stečajnog upravnika, prijavljena potraživanja su mnogo veća od duga koji je pominjao bivši vlasnik pekare

Radni staž je uplaćen do juna 2009. godine, ali nije povezan od 2004, pa radnici ne mogu da ostvare svoja prava na Birou rada. Potraživanja prema pekari ima 117 radnika, mada su neki u međuvremenu prekinuli radni odnos.

U trenutku uvođenja stečaja bilo je oko 90 zaposlenih, od čega je 40 radnika imalo stalni radni odnos, dok je 60 bilo na određeno, mada je bilo i ljudi koji su bili zaposleni na crno.

Vlasnik pekare od 1997. godine do uvođenja stečaja bio je privatnik iz Nikšića Milisav Ćipranić sa 86 odsto akcija, koji se, kako je tada izjavio, odlučio na prodaju vlasništva zbog duga od oko 700 hiljada eura.

Ministar Milošević je najavio da će u toku ove sedmice posjetiti bivše radnike „Nikpeka“

Prema riječima stečajnog upravnika, prijavljena potraživanja su mnogo veća od duga koji je pominjao bivši vlasnik pekare.

„Prijava potraživanja je završena 20. juna i potraživanja su prijavila 83 povjerioca sa ukupnim iznosom od 1.953.045,19 eura. Od stečajnog upravnika prihvaćena su 74 potraživanja sa iznosom od 1.880.538 eura, dok je ostalo osporeno.

Najveća potraživanja ima NLB Montenegro banka koja ima razlučno pravo na odvojeno namirenje za iznos od 494.000 eura. Zatim slijede radnici koji potražuju 326.075 eura i njihove prijave su nesporne“, kazao je Ostojić.

Ministar Milošević je najavio da će u toku ove sedmice posjetiti bivše radnike „Nikpeka“ koji se nadaju da će razgovor s njim donijeti nešto novo.

Bonus video: