Radnici Prvoborca uputili pismo Maureru i ostalim ambasadorima

Štrajkači očekuju da će dobiti i odgovor od premijera Igora Lukšića koga su podrobno obavijestili o situaciji u firmi.
64 pregleda 0 komentar(a)
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2011. 14:22h

Radnici AD Novi Prvoborac koji već 21 dan štrajkuju glađu uputili su pismo šefu delegacije EU u Crnoj Gori Leopoldu Maureru, ambasadoru OEBS Šarunasu Adomavičiusu, ambasadoru Ruske Federacije Andreju Nesterenku i zaštitniku ljudskih prava Šefku Bakoviću.

Od ambasadora Maurera i Adomavičiusa radnici traže da im pomogne u njihovim nastojanjima da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava koja su potvrđena sudskim poresudama, od ambasadora Nesterenka očekuju pomoć u uspostavljanju kontakta sa članovima Odbora direktora firme Vladimira Ogorodova i Kjalova, jer su oni državljani Rusije.

Od Bakovića kome su se već obraćali zahtijevaju da zaštiti njihova osnovna ljudska prava.

Štrajkači očekuju da će dobiti i odgovor od premijera Igora Lukšića koga su podrobno obavijestili o situaciji u firmi i podsjetili ga na činjenicu da država u AD Novi Prvoborac ima 21, 42 odsto akcija.

Sa radnicima će razgovarati i dr Ljubomir Djurović član Odbora direktora koji bi trebalo da predstavlja državni interes.

Štrajkači ogorčeni (ne) radom dr Djurovića u Odboru direktora

U nekoliko navrata su isticali da je on zastupao interese ruskih akcionara koji imaju dominaciju u upravljanu AD Prvoborac , nego što je vodio računa o radničkim interesima.

Ilustruju to i činjenicom da ih dr Djurović nijednom nije posjetio ni kontaktirao od kada su počeli štrajk u upravnoj zgradi AD Novi Prvoborac u Meljinama.

Zahid Hodžić predsjednik sindikalne organizacije tvrdi da radnici neće odustati od štrajka, jer su i sebe i svoje porodice doveli na rub egzistencije neregulisanim statusom u firmi.

Od četvrtka u AD Novi Prvoborac inspektori rada i direkcije javnih prihoda kontrolišu poslovanje firme za koje radnici, ali I NVO Kuća ljudskih prava koja zastupa radničke interese, tvrde da je nezakoniti i da su prisutne kriminalne radnje.

Radnici koji štrajkuju u Meljinama traže da im se ukinu rješenja kojim su po drugi put proglašeni tehnološkim viškom, da im se isplate zaostale plate, naknade za topli obrok i prevoz, i otpremnine u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Bonus video: