Film Džordža Klunija otvara filmski festival u Veneciji

"The Ides of March", film o prljavim političkim trikovima inspirisan iskustvima scenariste tokom neuspješne predsjedničke kampanje političara demokratske partije Haurda Dina.
58 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Kluni, Foto: Moviefanatic.com
Džordž Kluni, Foto: Moviefanatic.com
Ažurirano: 25.06.2011. 17:44h

"The Ides of March", film o prljavim političkim trikovima koji je režirao Džordž Kluni, odabran je da otvori ovogodišnji filmski festival u Veneciji.

Film je snimljen prema pozorišnoj predstavi "Farragut North" pisca Bea Vilimona, koja je premijerno odigrana 2008. godine u njujorškom Atlantik Teatru, a za inspiraciju su poslužila Willimonova iskustva tokom neuspješne predsjedničke kampanje političara demokratske partije Haurda Dina.

Kluni, koji je adaptirao scenario sa Grantom Heslovim (Good Night, and Good Luck.), glumi guvernera Majka Morisa, demokratu čija se karijera nalazi u sred političkog previranja korumpiranog vašingtonskog establišmenta.

Šest nominacija za Oskara

Rajan Gosling glumi Morisovog predstavnika za medije, Stivena Mejersa, dok će Pol Đamati glumiti njegovog glavnog političkog protivnika.

"The Ides of March" je ujedno i četvrti film koji je Kluni režirao.

On je debitovao 2002. godine sa filmom "Confessions of a Dangerous Mind".

Poslije toga uslijedio je kritički priznati "Good Night, and Good Luck", koji je dobio i šest nominacija za Oskara, uključujući i oskara za najbolju režiju.

Posljednji film koji je režirao je "Leatherheads" iz 2008. godine.

Bonus video: