Na Cetinju otvorena samostalna izložba fotografa Tomislava Peterneka

Na ovoj izložbi nema fotografija ljudske drame, ratova, katastrofa i nesreća koje je Tomislav Peternek pet decenija profesionalno pratio
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 14:50h

U galeriji Atelje Dado na Cetinju otvorena je samostalna izložba fotografija Tomislava Peterneka pod nazivom „Susretanje“.

Čovjek, kojeg nazivaju doajenom jugoslovenske fotografije, pojsetiocima u Dadovom ateljeu, predstavio se Monografijom koja sadrži 197 crno-bijelih fotografija razvrstanih u devet poglavlja – „Rani radovi“, „Deca“, „Katastrofe i potresi“, „Ratovi“, „Život kao opsesija“. „Portret“, „Serijali“, „Radoznalost“,“Putovanja“.

Selekcija izloženih radova predstavlja Peternekov subjektivni izbor novih radova, koji većinom nijesu profesionalni zadaci dugogodišnje karijere reportera, već su rezultat intuitivne reakcije i talenta za zapažanje Bresonovskog "odlučujućeg trenutka" sa margine "događaja" koji često govore mnogo rječitije i ubjedljivije o ljudima i njihovoj egzistenciji, kazao je Branimir Karanović profesor fakulteta Primenjenih umjetnosti u Beogradu, prilikom otvaranja izložbe.

Peternekovi novi radovi su rezultat intuitivne reakcije i talenta za zapažanje Bresonovskog "odlučujućeg trenutka" sa margine "događaja"

"Upravo zbog toga razloga na ovoj izložbi nema fotografija ljudske drame, ratova, katastrofa i nesreća koje je Tomislav Peternek pet decenija profesionalno pratio i svojim reportažama stekao afirmaciju u domaćoj i svjetskoj žurnalistici. Prezentovanom selekcijom fotografija Peternek nam dokazuje svoju neiscrpnu energiju kreativni potencijal, radoznalost, i pozitivistički stav prema realnom svijetu danas ali nas i povremeno podsjeti i na neka prošla vremena sa sjetom i optimizmom", istakao je Karanović.

Estetika, kompozicija i ravnoteža

Za beogradskog profesora, ime Tomislava Peterneka u našoj fotografiji i njegove fotografije u našoj istoriji još dugo će biti od izuzetnog značaja, jer kako kaže, fotogravija ima čak tu kumulativnu vrijednost da protokom vremena dobija nove vrijednosti i kvalitete.

Autor izložbe, kaže da je bilo teško napraviti mali izbor fotografija i prikazati svoj opus na ovoj izložbi, međutim u predstavljenoj monografiji „Peternek – život s fotografijom“ postoje sve oblasti kojima se bavio.

"Ono što je za mene važno u životu i za što sam živio to su ljudi"

"Ono što je za mene važno u životu i za što sam živio to su ljudi. To je u ovoj knjizi i to je moja ljubav kojoj sam ostao vjeran do kraja. Mislim da sam uspio da u mojoj fotografiji bude zastupljena estetika, kompozicija i ravnoteža", rekao je Peternek.

Slobodni umjetnik od 1993.

Tomislav Peternek inače živi i radi u Beogradu. Rođen je u Vinkovcima, 1933. godine, završio je Realnu gimnaziju, a fotografijom se bavi od 1954. Bavljenje novinskom fotografijom započeo je u ”Svetlosti ” (Kragujevac), zatim dolazi u Beograd i nastavlja u ”Borbi”, “Jugoslovenskoj reviji”,”Ekonomskoj politici”.

Od 1970. bio je urednik fotografije NIN-a do penzionisanja 1993. U tom periodu objavio je oko 700 naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. Uporedo, uz rad u fotožurnalizmu bavo se primijenjenom, reklamnom, modnom i podvodnom fotografijom.

Od 1993. radi kao slobodni umjetnik i stvara fotografije za razne listove širom svijeta.

Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi a samostalno je izlagao u Kragujevcu, Skoplju, Egiptu, Beogradu, Moskvi, Dubrovniku, Zagrebu, Titovom Velenju, Bjeljini, Štutgartu, Kelnu, Vitebsku, Novom Sadu, Azejrbejdžanu...

Galerija

Bonus video: