Priroda podstiče sklad misli i kreativnost

“Ova izložba je bila jedna lijepa prilika da se u prostoru Koncept Art galerije prikažu neki noviji radovi a možda i naslute neki lični putokazi"
58 pregleda 0 komentar(a)
RAD DARKO VUČKOVIĆ, Foto: Jelena Kontić
RAD DARKO VUČKOVIĆ, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 11.04.2018. 08:00h

Multimedijalna izložba akademskog umjetnika Darka Vučkovića, otvorena je u ponedjeljak veče u galeriji “Koncept Art space” u Podgorici. Vučković se u malenoj galeriji predstavio sa osam svojih radova - skulpture u keramici, ali i sa autorskim filmom “Gea”, koji govori i posvećen je procesu nastajanja njegovog djela.

“Ova izložba je bila jedna lijepa prilika da se u prostoru Koncept Art galerije prikažu neki noviji radovi a možda i naslute neki lični putokazi. Veoma sam zadovoljan kako je sve ispalo”, ističe umjetnik.

Opipljivi radovi, u morskim i zemljanim tonovima podsjećaju na jedinstvo čovjeka sa planetom, na promjenljivost prirode i suptilnost promjena i toka energije u njoj. Svako od djela - oblika koji su izloženi u Konceptu opipljivi su i vidljivi u prirodi samo ako se gledalac potrudi da ih pronađe. Na isti način su oblici, kojima se predstavlja umjetnik, i nepoznati i ukazuju na neki potpuno drugačiji svijet. Ipak, primijetna je zajednička nit svakog od njegovih radova, kao i inspiracija i stanje u kojem je stvarao.

“Mislim da je neophodno vidjeti da bi se dobila bar djelimična predstava o onome što radim. Taj rad, u širem smislu, kreće se u opsegu koji se proteže od apstraktnog do figuracije. Na aktuelnoj postavki, osim filma, prisutne su neke novije skulpture rađene u keramici”, kazao je Vučković “Vijestima” na pitanje koji je motiv izloženih radova i da li postoji neki koji spaja svako njegovo djelo.

U skladu sa radovima je i film koji prikazuje kako je jedan od izloženih nastao. Okruženje u kojem stvara i materijali kojima se služi podsjećaju na priču o četiri osnovna elementa koji su bili u grčkoj misli - vatra, zemlja, vazduh i voda. Na kratkom filmu su prikazani obala rijeke, zemlja, pijesak, vatra, glina... Oblikovanje gline kao oblikovanje nekog života, u jednom dahu u kom umjetniku sine ideja o tom životu i niti koja povezuje radove.

“Sklad koji posjeduje priroda utiče i na ljude koji su sa njom u bližem kontaktu. Barem je to kod mene slučaj. Tamo je lakše postići potrebno stanje uma koje pogoduje kreativnom izražavanju”, ističe on.

Film je, a samim tim i izložba, praćen nježnim tonovima, izabranim onoliko pažljivo koliko se pažljivo postupa sa radom prilikom njegovog nastanka. Na pitanje koliko traje i šta obuhvata proces nastanka njegovog rada kazao je da ne postoji pravilo, već rad nastaje u “nekoliko sekundi, dana ili mjeseci, u zavisnosti od okolnosti”.

Film “Gea” koji je prikazan i na prošlogodišnjem AVI festu gdje je osvojio prvo mjesto. Kako i sam Vučković ističe, film daje posebnu notu izložbi, jer je “tu u neprekidnom loop-u ide, a istražuje proces nastanka skulpture na jedan, za današnje vrijeme, prilično zaboravljen način”.

Čini se kao da je priroda sastavni dio Vučkovićevog stvaralaštva jer je ona bila i u središte izložbe koju je imao u Podgorici 2014. godine.

“Dešava se da ta skrivena, dinamična i promjenljiva priroda pronađe način da progovori kroz umjetnički izraz i prikaže se u fizičkoj formi. To je razlog zbog čega sebe smatram samo formalnim autorom ovih djela”, kazao je ranije Vučković, povodom izložbe “Heraldika prirode”.

Na pitanje da li se od umjetnosti može živjeti u Crnoj Gori, umjetnik odgovara: “Čini mi se da je to danas prilično teško. Volio bih, kao i mnogi moje profesije, da dođem u situaciju da mogu da živim samo od toga”, iskren je Vučković.

U Fancuskoj se počinje baviti kompjuterski generisanom slikom i eksperimentalnim zvukom

Darko Vučković je rođen 1975. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi profesora Dragana Karadžića, slikarski smjer. Tokom 1999. i 2000. godine je boravio na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, u Francuskoj, gdje se počeo baviti kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom. Specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu je završio 2012. godine u klasi profesora Zorana Vukovića, takođe slikarski smjer. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2002. godine.

Bonus video: