Bocama i kantama su nosili vodu da gase požar

Komandir službe spasa Radomir Pješčić rekao je Televiziji Vijesti da će i sjutra biti vjetra i da prognoza ne ohrabruje
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 13:23h

Više požara tokom prijepodneva gotovo istovremeno izbilo je na različitim lokacijama u Podgorici, a gašenje vatri vatrogasnoj jedinici Glavnog grada otežavao jak vjetar koji duvao tokom čitavog dana.

Ugroženih života na sreću nije bilo, jer su vatrogasci blagovremeno intervenisali, ali je u požaru selu Kuće Rakića, koji je izbio oko deset sati, izgorjela štala, 5.000 bala sijena i veći dio vinograda vlasnika Đoka Ujkića, koji je završio u Hitnoj pomoći usljed gušenja dimom.

Gust dim sa Malog brda se proširio i na Blok 5, pa se mnogi građani žale "da se ne može disati" u naselju

"Sve bi izgorjelo da žene i đeca nijesu skočili... Bocama su nosili, kantama su nosili, sa česme su vodu nosili!", kazao je mještanin Vasilije Milošević.

Iz službe zaštite su rekli Televiziji Vijesti da su u jednom trenutku imali 19 istovremenih požara.

Komandir službe spasa Radomir Pješčić rekao je da će i sjutra biti vjetra i da prognoza ne ohrabruje.

"Sve zavisi od toga kako ćemo mi čuvati ovu imovinu koju imamo u glavnom gradu", rekao je Pješčić.

"Šteta je ogromna. Jedno vozilo vatrogasne službe, koje je poslato nije bilo dovoljno da se požar brže lokalizuje. Da ih je bilo više možda bi se nešto i spasilo”, kazao je jedan od mještana.

U mjestu Pričelje, gdje je vatra buknula oko 9.30 časova, bilo je ugroženo oko 10-ak kuća, smještenih u podnožju brda.

Mještanin Rade Ljumović je kazao da je zahvaljujući brzoj intervenciji Vojske Crne Gore požar brzo lokalizovan, čime je spriječeno da vatra dopre do kuća.

“Na ovom brdu požari izbijaju svake godine. Međutim, problem je što ne postoji izgrađen prelaz preko pruge ka kućama, pa smo i ovog puta bili prinuđeni da sami napravimo prelaz kako bi jedinice vojske mogle da dospiju do podnožja brda koje je gorjelo i intervenišu”, naveo je Ljumović.

Svakog ljeta, kako je dodao, ponavlja se ista situacija i ogorčeni su što nadežni neće da naprave prelaz, zbog čega su im se više puta i obraćali.

“Dovedeni smo u situaciju da se svaki put kada se dogode ovakve situacije snalazimo i pronalazimo rješenja kako bi spasili kuće od požara", rekao je Ljumović.

Da ugrozi okolne kuće, tokom dana prijetio je i požar koji je izbio nadomak naselja Malo brdo i Veliko brdo, a gorjelo je i u blizini Medicinskog fakulteta, Instituta za bolesti djece, kao i na brdu Ljubović.

Gust dim sa Malog brda se proširio i na Blok 5, pa se mnogi građani žale "da se ne može disati" u naselju.

Prema riječima rukovodioca Sektora za zaštitu od požara Vidaka Đelevića, podgoričke vatrogasne ekipe intervenisale su na 20-ak lokacija, a pomoć su im pružile i ekipe sa Cetinja, iz Danilovgrada i Nikšića.

"Zbog brojnih požara koji su izbili skoro istovremeno morali smo mobilisati sve vatrogasce. Jak vjetar znatno otežava posao. Uspjeli smo da lokalizujemo sve požare i spriječimo da budu ugroženi životi ljudi ili njihovi domovi”, kazao je Đelević, napominjući da su sve vatrogasne ekipe pripravne u slučaju pojave novih požara.

Galerija

Bonus video: