Viši sud ukinuo presudu: Mustafi i Hodžiću će ponovo suditi

Viši sud ukinuo presudu ulcinjskog Osnovnog, kojom su dvojica Barana osuđena na dvije i po godine zatvora
1565 pregleda 3 komentar(a)
Edmond Mustafa, Foto: Savo Prelević
Edmond Mustafa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2018. 07:22h

Podgorički Viši sud ukinio je presudu kojom je Baranin Edmond Mustafa (24) osuđen je na godinu i po, a njegov sugrađanin Damir Hodžić (21) na godinu zatvora, zbog pokušaja iznude 10.000 eura od Ulcinjanina Almira Muratovića.

U obrazloženju odluke piše da su uvažili žalbe njihovih branilaca, advokata Zorana Piperovića i Arbena Hodžića, a da je za sada bespredmetna žalba Osnovnog tužilaštva Ulcinj, koje je tražilo da Mustafu strože kazne.

Vijeće Višeg suda, koje su činili sutkinje Evica Durutović iDragica Vuković i sudija Miroslav Bašović, vratilo je predmet Osnovnom sudu Ulcinj na ponovno odlučivanje.

“Drugostepeni sud je u postupku po žalbi utvrdio da presuda nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivurječni”, piše u obrazloženju.

Sudije Višeg suda naglasile su da su nejasni razlozi prvostepenog suda “u odnosu na dobrovoljni odustanak”.

“Iz provedenih dokaza se ne može izvesti zaključak, kako je to pogrešno konstatovao prvostepeni sud, da su optuženi ‘prekinuli’ izvršenje krivičnog djela, jer to ukazuje sasvim drugi institut krivičnog prava”, piše u obrazloženju.

Mustafa i Hodžić su optuženi da su 13. juna 2017. godine od Muratovića pokušali da iznude novac. Prema optužnici, kontaktirali su tog Ulcinjanina, navodno u namjeri da od njega kupe vozilo „audi“ A5 koje je oglasio za prodaju.

Nešto kasnije kada su sreli kod pumpe, kako je tada saopšteno iz policije, pokušali su da od njega iznude novac.

U istom predmetu postupak je obustavljen protiv Barana Stefana Jankovića (23) i Zijada Nurkovića (23).

Janković je uhapšen odmah nakon incidenta, a Mustafa, Hodžić i Nurković tužilaštvu su se predali 7. jula.

Janković, Hodžić i Nurković, negirali su na prvom saslušanju izvršenje krivičnog djela, a Mustafa je priznao da je “iznerviran i iz inata” tražio Ulcinjaninu 10.000 eura.

Bonus video: