Van Gogov muzej uskoro zatvoren zbog renoviranja

Od oktobra 2012. do marta 2013, na desetine djela slavnog impresioniste biće i dalje dostupna publici u muzeju Ermitaž
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 17:46h

Muzej posvećen holandskom slikaru Vinsentu van Gogu u Amsterdamu biće zatvoren iduće godine na šest mjeseci zbog renoviranja, izjavio je danas direktor muzeja Aksel Rueger.

Kako prenosi AP, biće to posljednji od velikih holandskih muzeja nad kojim će biti obavljena rekonstrukcija.

Tokom radova, koji će trajati od oktobra 2012. do marta 2013, na desetine djela slavnog impresioniste biće i dalje dostupna publici u muzeju Ermitaž, ispostavi istoimenog muzeja iz Sankt Peterburga koji se nalazi u neposrednoj blizini Van Gogovog muzeja.

Rueger je izjavio da će oko 75 slika i drugih radova biti preseljeno u Ermitaž koji će paralelno organizovati izložbu o impresionizmu.

Biće to posljednji od velikih holandskih muzeja nad kojim će biti obavljena rekonstrukcija.

On je kazao da će ljubitelji umjetnosti imati jedinstvenu priliku da u amsterdamskom Ermitažu vide izvanredan izbor umjetničkih djela Van Goga i njegovih savremenika.

Obližnji Rijks i Stedelijk muzeji se već godinama renoviraju, ali su najbolji djelovi njihovih kolekcija izloženi na drugim lokacijama.

Van Gogov muzej, koji godišnje posjeti 1,5 miliona ljudi, otvoren je 1973. na centralnom trgu Muzeumplejn u Amsterdamu.

Zgrada muzeja djelo je renomiranog holandskog arhitekte i dizajnera Gerita Ritvelda, dok je novo izložbeno krilo, otvoreno 1999, djelo japanskog arhitekte Kiša Kurokave.

Rueger je rekao da se radovi preduzimaju kako bi se obezbijedili veći standardi bezbjednosti kako posjetilaca tako i neprocjenljive kolekcije muzeja.

Bonus video: