Je li šverc cigara i dalje „državni posao”?

Konkretni i suštinski rezultati Komisije za suzbijanje sive ekonomije u oblasti ilegalne proizvodnje i prodaje duvana i dalje nepoznati
427 pregleda 10 komentar(a)
cigarete, prodaja cigareta, Foto: Savo Prelević
cigarete, prodaja cigareta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2018. 05:29h

Vladina Komisija za suzbijanje sive ekonomije ne zna ili ne želi da saopšti, da li u Crnoj Gori ima ilegalnih pogona za proizvodnju cigareta ili organizovane prodaje nelegalno uvezenih ili proizvedenih cigareta.

Javnosti nije saopšteno da li je iko od nadležnih provjeravao fabriku cigareta “Tara” u Mojkovcu kako bi utvrdili otkud na sivom tržištu cigarete na čijoj ambalaži piše da su tu proizvedene, a nijesu registrovane u Agenciji za duvan.

Na čelu te vladine Komisije je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a u njoj su i sekretar Ministarstva finansija Nemanja Katić, šef kriminalistike u Upravi policije Enis Baković, doskorašnji šef za granične policije, a sada v.d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović i pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, Lidija Mijović iz Uprave carina, Sreten Grebović iz Poreske uprave, Rada Marković iz Uprave za inspekcijske poslove i savjetnici premijera Duška Markovića, Srđan Kusovac i Sandra Veličković.

Njihov je zadatak, između ostalog, da obezbijede da se nelegalne cigarete izbace sa sivog tržišta i da novac od prodaje cigareta ne završava u privatnim džepovima, nego u državnoj kasi.

Za sada, iz Komisije se ne mogu dobiti informacije šta oni rade i koji su rezultati njihovog rada u ovoj oblasti. Zbog toga je bilo nemoguće provjeriti da li je tačno da se u Luci Bar obavlja pretovar nelegalnih cigareta i da li je Komisija te informacije provjeravala ili naložila da se provjere.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz policije, pojedini “veterani u poslu sa cigarima”, navodno, iz određenih kontejnera u barskoj luci uzimaju cigarete koje prodaju na crnom tržištu. Isti izvor je kazao da sve to, navodno, provjerava i Specijalno državno tužilaštvo.

Na pitanja “Vijesti” upućena Komisiji djelimično je odgovorio Kusovac, portparol Vlade, tako što je umjesto odgovora na pitanja poslao izlaganje Milutina Simovića u Skupštini 21. marta, koji je o sivoj ekonomiji odgovarao na pitanje poslanika DPS- a.

U tom referatu nema podataka koje su “Vijesti” konkretno tražile, niti preciznih podataka o broju kontrolisanih objekata zbog sumnji ili indicija da se u njima proizvode ili nalaze nelegalne cigarete za prodaju, koji su to objekti, šta su u njima našli i kad.

„Kao odgovorna Vlada, institucionalno i neselektivno, krenuli smo u obračun sa neformalnom trgovinom, kroz pojačan rad poreskih, tržišnih i carinskih inspektora, Uprave policije i Komunalne policije. Rezultati su očigledni – oduzeto je oko 200.000 kutija cigareta, blizu 300 kg rezanog duvana, oko 4.000 litara alkoholnih pića i blizu 2.000 litara gaziranih pića. Trgovina akciznim proizvodima na pijacama je pod stalnom pažnjom“, piše u izlaganju Simovića, koje je Kusovac proslijedio „Vijestima“. Tu eksplicitno ne piše za koji period se odnose ti rezultati.

Simović je u Skupštini tada rekao da su prihodi od akciza u prva dva mjeseca 2018. godine iznosili 30 miliona eura i veći su za 2,4% u odnosu na uporedni period prethodne godine. Međutim, on je sabrao prihode od svih akciza, pa je tako došao do rasta tog prihoda, a nije posebno navodio prihode od akciza na duvan.

Legalni distributeri cigareta tvrde da im je, od početka ove godine, promet cigareta pao za 30 odsto, što bi značilo i da je za toliko opala naplata akciza na duvan.

Trenutno nema nikoga u državi ko bi imenom i prezimenom stao iza tvrdnje da šverc cigareta nije “državni posao”, odnosno da se iz njega ne pune crni državni ili partijski budžeti.

Komisija za suzbijanje sive ekonomije formirana je u junu prošle godine, a njeni novi članovi izabrani su 18. januara.Povećanje akciza jača crno tržište cigareta

Akcize na duvanske proizvode za samo godinu dana povećane su tri puta (januar i avgust 2017. i januar 2018), pa je cijena prosječne paklice povećana za oko 1,2 eura.

Predstavnici legalnih trgovaca cigaretama kazali su “Vijestima” da im je promet počeo padati već nakon avgustovskog povećanja akciza, da bi na kraju prošle godine bio za oko 20 odsto manji nego u istom periodu godinu ranije.

U prva dva mjeseca ove godine pad je nastavljen, pa je iznosio i do 40 odsto.

Već nakon avgustovskog povećanja akciza između legalne i nelegalne cigarete iste klase, razlika u cijeni bila je jedan euro po paklici, što je sasvim solidan razlog da se potrošači zbog uštede okrenu uličnom tržištu, koje je tada počelo i da jača. Nakon povećanja akciza sa početka ove godine razlika je iznosila i do 1,4 eura.

Pušač koji popuši jednu paklicu dnevno i kupi je na crnom tržištu može da uštedi 42 eura mjesečno.