Upozoravajući rezultati ankete o porocima među djecom u Tivtu

Roditelji su često prezaposleni i odsutni iz života djece, što ostavlja prostor brojnim negativnim djelovanjima na dijete
135 pregleda 0 komentar(a)
OTvoreni dan Tivat, Foto: Željko Komnenović
OTvoreni dan Tivat, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 23.06.2011. 18:17h

Mladi slabo prepoznaju rizike, uvjereni su da im se ništa ne može i neće dogoditi, jer mogu vladati svim situacijama, pa su upravo zbog ovih svojih karakteristika laka meta dilerima.

Roditelji su često prezaposleni i odsutni iz života djece, što ostavlja prostor brojnim negativnim djelovanjima na dijete izvan porodičnog okruženja, neki su od zaključaka istraživanja koje je saopštila samostalna savjetnica u Opštini Tivat, soc. Darka Ognjanović.

Ona je predstavila rezultate istraživanja „Upotreba psihoaktivnih supstanci među mladima i roditeljima i njihova informisanost o štetnosti njihovog uticaja“, u koje je bilo uključeno 290 učenika od 13 do 18 godina i 250 roditelja.

Djevojke prednjače u konzumiranju alkohola

Odgovori učenika ukazuju da djevojke prednjače u konzumiranju alkohola, koji, po njihovom mišljenju, dobro podnose. U drugom razredu srednje škole 76,3 odsto mladića i 66,2 odsto djevojaka pije alkohol više puta mjesečno (svaki vikend ili svakodnevno), a podatak da je više od tri puta u životu bilo pijano 66,3 odsto mladića i 47,7 odsto djevojaka ukazuje ne na slučajno opijanje, nego na rizično ponašanje.

Istraživanje je pokazalo da su mladima stariji nudili drogu u 45 odsto slučajeva

Kod djece i mladih u Tivtu je pušenje cigareta i pijenje alkohola najzastupljeniji način korišćenja sredstava zavisnosti, a od ostalih sredstava najzastupljenija su sredstava za smirenje i marihuana.

Istraživanje je pokazalo da su mladima stariji nudili drogu u 45 odsto slučajeva, a na pitanje „Da li je neko od tvojih drugova probao drogu“, njih 55 odsto je potvrdno odgovorilo. Čak 86 odsto mladih ispitanika u anketi je istaklo da svakodnevno osjeća dosadu.

Bonus video: