po običaju efikasno

Medenica: Sudski procesi su značajno skraćeni

Sudska vlast je sa potpunom efikasnošću ostvarila misiju kao garant vladavine prava, pritom sačuvala potpunu samostalnost i nezavisnost, rekla je Medenica
0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2019. 13:57h

Sudovi u Crnoj Gori postigli su potpunu ažurnost, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, dan nakon što je ambasadorka SAD u Podgorixci Sju Braun, ocijenila da investitori iz te zemlje ne dolaze zbog lošeg funkcionisanja sudske vlasti.

Američka ambasadorka juče je rekla da korupcija obeshrabruje bilo kakve investicije.

"Kako bi perspektivni strani investitori došli u Crnu Goru, oni moraju da imaju povjerenje da će sudovi moći i htjeti da sprovode svoje odluke", rekla je Braunova u Podgorici, članovima Američke privredne komore.

Ona je u parlamentu, predstavljajući Izvještaj o radu, rekla da su crnogorski sudovi u prošloj godini ostvarili potpunu ažurnost, jer su završili 1,7 odsto više predmeta nego što su ih primili.

“Sudovi su počeli prošlu godinu sa 40.766 predmeta, primili još 125.079, a završeno je 127.197 predmeta, dok je neriješenih ostalo 38.666 ili samo 23,3 odsto”, rekla je Medenica.

Još malo statistike...

Ona je navela da je u izvještajnoj godini priliv predmeta bio za 5,8 odsto veći nego ranije, dok je broj riješenih predmeta povećen za 1,6 odsto.

“Sudije su, prosječno, bile opterećene sa 639 predmeta, od čega su završili 490, dok je, po sudiji, ostalo nezavršeno 149 predmeta”, kazala je Medenica.

Prema njenim riječima, kvalitet rada je zadržan na zadovoljavajućem nivou, jer je ukinuto 23 odsto sudskih odluka.

Medenica je ukazala da je ostvareno i značajno skraćenje trajanje sudskih postupaka.

 41 osoba osuđena za organizovani kriminal

Ona je navela da je u radu dva Specijalizovana odeljenja pri Višim sudovima koji sude predmete organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, ukupno bilo 92 predmeta, riješeno je 58, dok je neriješeno ostalo 36,9 odsto.

Prema njenim riječima, Specijalna odjeljenja su, u odnosu na ranije, riješili 31 odsto više predmeta.

“Što se tiče optužnica za krivična djela iz oblasti korupcije njih je bilo 70 u radu protiv 283 osobe, od čega je 47 završeno protiv 139 osoba. Odluka je pravosnažna u 33 predmeta protiv 55 osoba, a na kraju je ostalo nezavršeno 23 predmeta protiv 144 osoba”, kazala je Medenica.

Što se tiče organizovanog kriminala u radu je bilo 27 predmeta protiv 219 osoba od kojih je riješeno 12 predmeta protiv 61 osobe.

“U sedam predmeta protiv 41 osobe odluka je pravosnažna”, navela je predsjednk Vrhovnog suda.