Zaštita od infekcija: Prvo tuširanje pa onda bazen

Većina se istušira posle dana provednog na bazenu, ali da li znate mnogo ljudi koji se okupaju prije nego što zaplivaju?
91 pregleda 0 komentar(a)
bazen, Foto: Www.co.washington.or.us
bazen, Foto: Www.co.washington.or.us
Ažurirano: 23.06.2011. 11:21h

Roditelji uglavnom ne razmišljaju o riziku od infekcija, koji je na javnim bazenima veliki, a malo njih zna da tuširanje može da bude preventivno.

U jednoj američkoj anketi koja je sprovedena na 865 roditelja djece od pet do 12 godina, postavljena su pitanja o bezbjednosti kupanja na bazenima.

Oko 28 odsto je odgovorilo da je odgovornost zaposlenih na bazenima da smanje rizik od infekcija. Većina roditelja ignoriše uputstvo da je prije kupanja neophodno istuširati se.

Mnogi žive u zabludi da je tuširanje prije kupanja potrebno da bi sa svoje kože skinuli nečistoću.

Jedno istraživanje iz 2010. pokazalo je da miješanje kozmetičkih sredstava (krema za sunčanje) sa bazenskom vodom stvara toksične supstance.

Dugoročno izlaganje tim supstancama može da dovede do mutacije gena, ubrza starenje, prouzrokuje respiratorne probleme.

- Iako 64 odsto roditelja smatra da je veoma važno da im djeca ne gutaju bazensku vodu, samo 26 odsto misli da je veoma važno da se mališnai istruširaju prije nego što zaplivaju - rekao je Metju Dejvis profesor istraživačkog odsjeka za procjenu zdravlja djece u Ilinoisu.

Iako se hlor u bazene stavlja baš da bi ubio većinu bakterija, a to se desi za sat vremena od kada se doda u vodu, kriptosporidoza je parazit koji izaziva grčeve u stomaku, dijareju i mučninu, a u hlorisanoj vodi preživi danima.

Najbolja preventiva od kriptosporidoze je adekvatna higijena i sprečavanje da parazit dospije u bazensku vodu, piše Blic.

Bonus video: