Kako godine utiču na plodnost

Činjenica je da se sve kasnije odlučujemo za djecu. Prosječne godine u kojima žene rađaju prvo dijete skočila je s 26 na 29,4 godine u posljednjih 10 godina.
204 pregleda 0 komentar(a)
Majka i beba, Foto: Arhiva Vijesti
Majka i beba, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.06.2011. 10:42h

Evropska studija iz 2002. godine je zaključila da su izgledi za trudnoću dvostruko veći za žene ispod 27 godina, u odnosu na žene starije od 35 godina.

Starenje uzrokuje promjenu obrazaca ovulacije, smanjenje broja jajašca, a povećava vjerovatnoću za medicinska i ginekološka stanja (kao što su endometrioza ili visoki krvni pritisak), što može ugroziti začeće i /ili trudnoću.

Stručnjaci se slažu da su dvadesete optimalno najbolje doba da žena zatrudni.

Suprotno onome što mnogi ljudi vjeruju, godine utiču i na plodnost muškaraca.

Broj spermatozoida opada kako muškarac stari.

I, iako muškarci mogu postati očevi i u starosti, rizik da se dijete rodi sa hromozomskim poremećajima, posebno Daunovim sindromom, raste posle 35. godine za muškarce, baš kao i za žene.

Posle 40 godine, više od jedne trećine trudnoća završava pobačajem.

Ako ste mlađi od 35 godina, većina ginekologa vas neće uputiti specijalisti za liječenje neplodnosti sve dok ne pokušavate da zatrudnite najmanje godinu.

Jedno od 1.400 rođene djece majki u dvadesetim godinama ima Daunov sindrom, a rizik se povećava za oko jedan na 100 djece ako je majka u četrdesetim.

Žene su rođene sa svim jajašcima koje će ikada imati u svojim jajnicima.

Dok je to gotovo milion po rođenju, zbog prirodnih atrofija taj broj je već smanjen na oko 300.000 do početka puberteta.

Iako postoje mnoge prednosti trudnoće koja se dešava kasnije u životu, kao što je napredovanje u karijeri, finansijska stabilnost i životno iskustvo, mnoge žene ne shvataju da to znači da neće tako lako zatrudnjeti.

Statistički, dvadesetogodišnjakinja ima oko 20 do 25 procenata šanse za trudnoću za vrijeme svakog menstrualnog ciklusa.

Posle dvadesetpete, plodnost počinje postepeno da opada, a šanse za začeće svakog ciklusa se smanjuju da bi u 35-toj bile za 10 procenata manje.

Nakon 35. godine plodnost opada brže, jer ima manje kvalitetnih jajašca u jajnicima, a hormonalni i reproduktivni uslovi postaju manje povoljni.

Mnoge žene ne uspijevaju da začnu ili iznesu zdravu trudnoću u četrdesetim.

Bez obzira na statistike, najbolji savjet koji možete da dobijete ako planirate trudnoću, bez obzira na godine je - da se opustite, imate redovne seksualne odnose, jedete dobro i uravnoteženo, bavite se fizičkim vježbama i izbjegavate cigarete i alkohol, piše Centarzdravlja.net.

Bonus video: