Novinari nijesu mogli da prate suđenje Amfilohiju

Četiri novinara koja su uspjela da uđu na početak suđenja napustila su sudnicu kako bi se solidarisali sa kolegama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 10:28h

Suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koje novinari nijesu mogli da prate, prekinuto je dok predsjednik suda za prekršaje Srđan Đurović ne odluči o njegovom zahtjevu za izuzeće sudije Larise Begović.

Branilac mitropolita advokat Vojislav Đurišić zatražio je da se suđenje odgodi kako bi se pripremila odbrana jer crkvenom poglavaru nijesu dostavljeni dokazi.

S obzirom da je sudija, kako su saopštili iz mitropolije, odbila odlaganje, odbrana je zatražila njeno izuzeće, nakon čega je Amfilohije napustio suđenje.

Na pitanje novinara šta je bilo na suđenju, mitropolit je odgovorio:

“Što je bilo sa novinarima bilo je i sa mitropolitom”.

A preko 20 novinara napustilo je sud prije početka suđenja jer im je rečeno da neće moći svi da prisustvuju .

Bez obzira na njihovo insistiranje, rečeno je da je takvo "naređenje" predsjednika Đurovića.

Solidarnost reportera

Iako je svega njih četvoro uspjelo da uđe, sudija nije dozvolila bilo kakvu primjedbu da još dosta novinara čeka ispred vrata i da im se uskraćuju osnovna prava.

Begović je pozvala da uđe još jedan novinar, i nakon par sekundi dok su se čulo komešanje novinara ispred vrata, šaljivo prokomentarisala da “sad niko neće da uđe”.

Solidarišući se sa kolegama i četvoro novinara je napustilo sudnicu.

Samo par minuta kasnije, na zahtjev predstavnika medija, predsjednik Đurović je primio tri novinara.

Kako je kazao, oni mu se nijesu obratili prije suđenja, a on ne prati medije pa nije ni znao da postoji toliko interesovanje”.

Ne može baš svako da prisustvuje suđenju

On im je kazao da “sud nije obavezan da primi svakoga, te da načelo javnosti ne znači da može baš svako da prisustvuje suđenju”.

Đurović je kazao da nije dao nikakva naređenja sudiji Begović već je njegova obaveza jedino da obezbijedi nesmetan rad sudije. Tokom tog razgovora on se javio na telefon i kazao da će odmah odlučiti o zahtjevu.

Bonus video: