Momir Đurović nominovan za publikaciju "Veliki umovi 21. vijeka"

U posebni dio izdanja uvrštene su ličnosti poput Alberta Ajnštajna, Stivena Hokinga, Martina Lutera Kinga, Marka Tvena, Dalaj Lame, Džona Kenedija i drugih
117 pregleda 0 komentar(a)
Momir Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Momir Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.06.2011. 13:21h

Akademik Momir Đurović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, nominovan je od Američkog bibliografskog instituta da bude uvršten u peto izdanje prestižne publikacije “Great Minds of the 21st Century” (Veliki umovi 21. stoljeća).

U posebni dio izdanja uvrštene su ličnosti poput Alberta Ajnštajna, Stivena Hokinga, Martina Lutera Kinga, Marka Tvena, Dalaj Lame, Džona Kenedija i drugih. Broj ličnosti koje će biti uvrštene u ovu značajnu publikaciju limitiran je na 1000, navodi se u saopštenju CANU.

Đurović je magistrirao i doktorirao na Imperial College of Science and Technology u Londonu 1970, odnosno 1973. godine.

Za asistenta na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu, na Katedri za električne mašine, izabran je 1972. godine, za docenta (1974) i vanrednog profesora (1979). U zvanje redovnog profesora izabran je 1985. godine.

Član je mnogih naučnih organizacija, domaćih i međunarodnih, urednik ili član redakcija naučnih časopisa za oblast elektrotehničkih nauka.

Momir Đurović je objavio preko 250 naučnih i stručnih radova, od čega većinu u međunarodnim publikacijama, kao i veliki broj tekstova iz oblasti popularizacije nauke. Objavio je 12 posebnih izdanja, među kojima su i tri monografije.

U oblasti elektrotehničkih nauka dao je značajan doprinos boljem razumijevanju fizičkih fenomena vezanih za raspodjelu električnih i magnetnih polja u oblasti električnih mašina. Radio je na novim tipovima električnih mašina (indukcioni generatori), monitoringu i upravljanju električnim motorima, kao i u oblasti alternativnih izvora energije (vjetrogeneratori- indukcioni generator).

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 19. novembra 1993, a za redovnog 8. decembra 2000. godine.

Bio je generalni sekretar Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od kraja 2001. godine do kraja 2002. godine, kada je izabran za predsjednika Akademije.

Bonus video: