Izložba “Radost življenja” otvorena u Umjetničkom paviljonu

“Naslov \'Radost življenja\' na prvom mjestu upućuje na stvari koje se odnose na bezbrižno i optimističko doživljavanje malih stvari koje život čine lijepim
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 13:00h

Izložba “Radost življenja“ na kojoj se predstavilo deset umjetnika iz Makedonije i deset crnogorskih likovnih stvaralaca, otvorena je u utorak veče u podgoričkom Umjetničkom paviljonu.

Cilj izložbe je, kako se navodi u saopštenju organizatora (Muzej Grada Skoplja, Ministarstvo kulture CG i ULUCG), reintegracija kulturnog prostora zapadnog Balkana, odnosno, predstavljanje crnogorske umjetnosti u Makedoniji (izložba je prošlog mjeseca prikazana pred likovnom publikom u Skoplju) kao i makedonske kod nas.

Likovna publika u Podgorici, iako na samom otvaranju izložbe malobrojna, u prilici je da u narednih petnaestak dana pogleda radove: Bedi Ibrahima, Aleksandra Petruševskog, Goce Nanevskog, Ismeta Ramčeviča, Nehata Bekirija, Dijane Tomič-Radevske, Slavice Janašlijeve, Zorana Popovskog, Marije Sotirovske, Atanasa Boteva, Tijane Dujović-Liščević, Darka Đurovića, Nataše Đurović, Tijane Gordić, Nade Kažić, Marka Lukovca, Ilije Nikčevića, Miloša-Mikija Popovića, Adina Rastodera, Željka Reljića.

Citirajući Maju Čankulovsku-Mihajlovsku, koja potpisuje uvodni tekst za katalog koji prati postavku “Radost življenja“, ambasador Makedonije u Crnoj Gori, Aleksandar Vasilevski otvorio je izložbu u Umjetničkom paviljonu.

“Naslov 'Radost življenja' kao bukvalan prevod francuskog termina joie de vivre, na prvom mjestu upućuje na stvari koje se odnose na uživanje u životu, ili tačnije na bezbrižno i optimističko doživljavanje malih stvari koje život čine lijepim“, kazao je makedonski ambasador Vasilevski naglašavajući da je kulturna saradnja važan segment u ukupnim bilateralnim odnosima između Republike Makedonije i Crne Gore, a izložba “Radost življenja“ će tu saradnju “još više obogatiti“.

Postavka u Umjetničkom paviljonu u potpunosti odgovara (i koloritom, i temama, i formom) samom nazivu “Radost življenja“ jer “odabrane poetike pripadaju ovom konceptu, gdje se radost življenja prepoznaje, iznad svega kao nenametljiva radost Stvaranja“ (M.Radulović).

Izložbu prati trojezičan katalog (makedonsko-crnogorsko-engleski) sa reprodukcijama predstavljenih radova, a tekstove: o makedonskoj savremenoj likovnoj sceni potpisuje Maja Čankulovska-Mihajlovska, dok je o crnogorskoj savremenoj sceni pisala istoričarka umjetnosti Milica Radulović.

Galerija

Bonus video: