Izdavači nesložni, zakona nema, ministarstvo se ne uzbuđuje

“Kriza čitanja predstavlja pedagoški, kulturološki, psihološki, sociološki, odnosno, opštedruštveni problem, jer knjige imaju jedinstvenu obrazovnu i kulturnu ulogu u društvu..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 15:48h

Izdavači u Crnoj Gori nemaju adekvatnu podršku od Ministarstva kulture, a njihova djelatnost je vjekovima duga tradicija, zapuštena je, što ugrožava sve od čitaoca do knjige, rečeno je na okruglom stolu “Stanje i budućnost izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori”.

U ime Saveza izdavača i knjižara govorio je Miladin Radović, koji je podsjetio da je Savez osnovan prije tri godine, i da za to vrijeme nije dobio konkretnu podršku nadležnih institucija. On je kazao i da se stanje u izdavačkoj i knjižarskoj djelatnosti pogorišalo i zbog ekonomske krize.

Dragoljub Janković, samostalni savjetnik u Ministarstvu kulture je najavio donošenje nacrta zakona o izdavaštvu na jesen i podsjetio na podršku koju Ministarstvo pruža preko konkursa o sufinansiranju godišnje produkcije, na to da je otkup knjiga zakonom predviđen, ali da obično za otkup nema novca

“Ophrvan ekonomsko-finansijskim, socijalnim i njihovim stalnim pratiocima, psihološkim problemima, građanin u borbi za ono bez čega neposredno ne može, odriče se svega bez čega se može (odriče se knjige, a sa njom i kulture u cjelosti)”, rekao je on.

Kriza čitanja

Radović je kazao i da su činjenici da se sve manje čita dorpinijeli i savremeni mediji.

“Kriza čitanja predstavlja pedagoški, kulturološki, psihološki, sociološki, odnosno, opštedruštveni problem, jer knjige imaju jedinstvenu obrazovnu i kulturnu ulogu u društvu. Posljedice odricanja od knjige najviše pogađaju institucije čiji se smisao postojanja zasniva na knjizi. Dakle, pogađa i sve nas izdavače i knjižare. Sada imamo situaciju da književna produkcija raste, a čitalaštvo opada, što posve ugrožava književni život”, kazao je on.

Radović se osvrnuo i na povrede autorskih prava čime se ugrožava opstanak kako autora, tako i svih izdavača i knjižara koji poštuju zakone.

Pored nedostatka podrške i novca, kao i nepoštovanja zakona u toj oblasti, Radović je istakao i problem samih izdavača i knjižara.

”Umjesto da se ujedinjuju, polazeći prije svega od nekih užih, odnosno ličnih interesa, oni su se počeli udruživati u manja udruženja i svi sebe proglašavati pravim zastupnicima izdavača i knjižara. Nadležno Ministarstvo je nekim svojim potezima doprinijelo takvim postupcima... Nejedinstvenost ima za posljedicu da nemamo adekvatnu zakonsku regulativu u ovoj oblasti, jer nemamo jedinstvenog pritiska prema nadležnim institucijama, da se preduzimaju mjere na njenom donošenju... Na drugoj strani nadležne institucije ne preduzimaju sve neophodne mjere i aktivnosti na planu njihovog prevazilaženja”, kazao je Radović.

On je postavio pitanja na koja država mora odgovoriti kako bi se regulisalo stanje u oblasti izdavaštva: koji su to zakonski okviri, koliko su izdavači spremni da se samoorganizuju, koliko su nadležne insitucije spremne da ozbiljno riješe probleme...

Nacrt zakona o izdavaštvu na jesen

Dragoljub Janković, samostalni savjetnik u Ministarstvu kulture je najavio donošenje nacrta zakona o izdavaštvu na jesen i podsjetio na podršku koju Ministarstvo pruža preko konkursa o sufinansiranju godišnje produkcije, na to da je otkup knjiga zakonom predviđen, ali da obično za otkup nema novca.

O problemima izdavača i knjižara govorili su i Janko Brajković (Unireks), Ilija Lakušić (Udruženje književnika Crne Gore) koji je rekao da se ne smije zaboraviti autor koji se dovodi u ponižavajući odnos na koji nailazi od trenutka kada preda rukopis”. Perivoje Popović (Biblioteka “Radosav Ljumović”), podsjetio je na katastrofalno stanje u bibliotečkim fondovima i na neohodnu pomoć države prilikom otkupa knjiga.

Bonus video: