Kuljača: Bio sam pod ultimatumom DPS-a

Advokat Borivoje Borović je novinarima rekao da Viši sud mora odmah da postupi po odluci Ustavnog suda i ukine pritvor optuženima
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 12:22h

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača negirao je pred sudom navode iz optužnice u predmetu Zavala, tvrdeći da je čitav radni vijek u budvanskoj Opštini radio na poboljšanju života građana Budve.

On je kazao da je bio pod ultimatumom opštinskog odbora DPS-a da se do ljeta 2008. godine napravi postrojenja za pretvaranje morske u tehničku vodu.

Kuljača je rekao da nije imao vremena da raspiše međunarodni tender za izvođača radova.

"Pokušavao sam na sve načine da spriječim divlju gradnju. Kada sam jednog dana službenim automobilom prolazio, vidio sam da izvjesni Sjekloća iz Budve sječe nisko rastinje i drveće i odmah sam pozvao inspektora Vorotovića kojem sam objasnio o čemu se radi. On mi je rekao da je inspekcija izlazila na teren i spriječila dalju gradnju", rekao je Kuljača na sudu.

Sjutra odluka o pritvoru

Tužioci su naveli da se gradonačelnik Budve Rajko Kuljača sumnjiči da je “zloupotrijebio službeni položaj” tako što je mimo zakonskih pravila sa rusko-crnogorskom kompanijom “Zavala invest”, usmeno dogovarao gradnju postrojenja za pretvaranje morske vode u pijaću.

Suđenje bivšim čelnicima Opštine Budva je počelo jutros u Višem sudu u Podgorici i nastavlja se sjutra. Suđenje je prekinuto zbog iscrpljenosti Kuljače, kao i zahtjeva njegovih advokata da se sačeka odluka Vijeća Višeg suda o produženju pritvora.

Advokat Borivoje Borović je novinarima rekao da Viši sud mora odmah da postupi po odluci Ustavnog suda.

“U toku današnjeg dana pritvor se mora ukinuti. Sve drugo bi predstavljalo grubo kršenje zakona”, istakao je on.

"Vijesti" saznaju da će Krivično vijeće Višeg suda sjutra odlučivati o predlogu odbrane za ukidanje pritvora Kuljači, Maroviću i Pinjatiću, a nakon rješenja Ustavnog suda Crne Gore koje ukida ranije sudske odluke o produženju pitvora.

“Ukoliko ne budu odlučivali o ukidanju pritvora, branilački tim je pripremio krivičnu prijavu protiv predsjednika Višeg suda (Mušike Dujović)”, rekao je Borović agenciji MINA.

U optužnici se između ostalog navodi da su predsjednik i potpredsjednik Opštine Budva Rajko P. Kuljača i Dragan J. Marović, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja.

Po završetku suđenja Kuljača, Marović i Pinjatić ostali su u pritvoru.

Galerija

Bonus video: