Je li korišćenje službenog vozila u privatne svrhe krivično djelo?

Tokom proteklog vikenda dobila je na desetine poziva i fotografija sa informacijama novim zloupotrebama.
158 pregleda 0 komentar(a)
službeno vozilo, Foto: Arhiva Vijesti
službeno vozilo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.06.2011. 12:17h

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je državno tužilaštvo da ispita da li ima elemenata krivičnog djela posluge u korišćenju službenih vozila u privatne svrhe i eventualno pokrene krivični postupak.

YIHR je, kako navode, nakon najave nastavka praćenja zloupotreba državnih resusrsa u privatne svrhe, tokom proteklog vikenda dobila na desetine poziva i fotografija sa informacijama novim zloupotrebama.

“Dostavljamo vam tri primjera, sa tri različite lokacije, koji će plastično pokazati, koliko je ova pojava i dalje rasprostranjena i koliko je bitna hitna reakcija nadležnih”, kaže se u saopštenju.

Oni navode da je prvi primjer, prema informacijama, koje su dobili od građana, sa parkinga u Petrovcu, gdje je čitavog dana bilo parkirano službeno auto u neposrednoj blizini plaže.

“Drugi primjer je iz Ulcinja, gdje se službeno auto koristilo za odlazak na sahranu. Treći primjer je iz Nikšića, gdje je Krsto Pavićević, bivši poslanik i aktuelni službenik Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koristio službeno auto za transport građevinskog matrijala – četiri džaka cementa, četiri table lima, ljepilo)”, saopštili su iz YIHR.

Da tužilaštvo ispita

Oni su pozvali državno tužilaštvo da “ispita da li ima elemanata krivičnog djela posluge u ovim nedjelima i eventualno pokrene krivični postupak”.

Iz te organizacije su naveli da su se prije nekoliko dana, da bi njihov monitoring bio efikasniji, obratili smo Vladi da im dostavi spiskove službenih auta jer, kako dodaju, veliki broj njih nema PG CG i PG MN oznake.

“Takođe, pozvali smo Vladu Crne Gore da počne sa kažnjavanjem beskrupuloznih pojedinaca i da svako službeno auto označi sa naljepnicom sa strane sa oznakom organa u čijem je vlasništvu auto, koja bi značajno umanjila ove zloupotrebe”, kazali su iz YIHR.

Oni u pozvali sve građane da im i dalje dostavljaju sve primjere zloupotreba državnih resursa i kršenja ljudskih prava, putem e-maila cgoffice@yihr.org

Bonus video: