Preko stakala i špriceva do uživanja u Kuslevovoj kući

Kuslevova kuća se nalazi pod okriljem JU ”Muzeji i galerije” i njene prostorije se koriste za izlaganje muzejskih eksponata i umjetničkih postavki.
683 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 12:18h

Kuslevova kuća u Podgorici, sagrađena početkom 20. vijeka, umjesto da bude reprezentativno kulturno-istorijsko zdanje, posjetiocima više stvara sliku potpuno napuštenog dvorišta nemarnog vlasnika.

Ekipa “Vijesti” je prilikom posjete Kuslevovoj kući imala priliku da se uvjeri da je prilazna staza bez rasvjete, a iz kućišta za osvjetljenje vire izvučeni kablovi bez sijalica.

Stepenice koje vode u dio dvorišta, koje gleda na Ribnicu, prepuno je slomljenih stakala i smeća. Slika nije ljepša ni u samom podnožju kuće, gdje, kada se spustite stepenicama, morate dobro da pazite da ne zgazite na polomljena stakla, limenke ili iskorišćene špriceve.

Pogled sa tog mjesta na fasadu kuće jasno stavlja na znanje, da je neki posjetilac svoje “kreativne” sposobnosti izrazio tako što je na zidovima ostavio grafit ispisan crvenom bojom. I to nije usamljen primjer, jer neumjetničkih grafita ima i na kamenom zidu kojim je kuća ograđena sa strane prema ulici.

Možda je razlog ovakvog stanja Kuslevove kuće i to što nema fizičkog obezbjeđenja koje bi spriječilo noćne posjetioce da uništavaju okolinu ove rijetke podgoričke znamenitosti.

Kuslevova kuća se nalazi pod okriljem JU ”Muzeji i galerije” i njene prostorije se koriste za izlaganje muzejskih eksponata i umjetničkih postavki. U kući ne postoji stalno zaposlen kustos, osim kada se realizuje izložba, kazali su “Vijestima” iz JU “Muzeji i galerije”.

"Kuslevova kuća služi kao izložbeni prostor i u kući nema kustosa koji stalno boravi u njoj, osim kada je u toku neka izložba. Tada angažujemo kustosa ili vodiča iz sjedišta naše ustanove. Dakle, kuća služi za potrebe povremenih izložbi koje nijesu rijetke, pa ne možemo reći da je često zatvorena", saopštili su iz JU “Muzeji i galerije”.

Za Kuslevovu kuću ne postoje posebna izdvajanja iz budžeta, već se finansira iz sveobuhvatnog budžeta koji Glavni grad dodjeljuje JU “Muzeji i galerije”.

Zatečeni stanjem u kojem se nalazi Kuslevova kuća, tj. njeno dvorište, pitali smo ko i kako održava ovo istorijsko zdanje.

"Održavanje je nadležnost 'Muzeja i galerija' u saradnji sa Službom za zajedničke poslove Glavnog grada. Angažovana je i čistačica koja svakodnevno održava higijenu, ali stanje u kakvom se nalazi dvorište kuće je posljedica velike frekvencije mjesta na kojem se nalazi. Povremeno je angažovano i JP 'Čistoća' i JP 'Zelenilo', takođe, na održavanju dvorišta", odgovorili su iz JU “Muzeji i galerije”.

Osim prostorije koja služi za održavanje izložbi, nijedna se više ne koristi, što svakako dovodi do zaključka da kuća može biti na mnogo bolji način iskorišćena. Međutim, poražavajuća je činjenica da, kako saznaju “ Vijesti”, a potvrđuju iz nadležne ustanove, ne postoji projekat prenamjene ove kuće, ali ni koncept njene sanacije.

“Projekat prenamjene Kuslevove kuće za sada ne postoji, kao ni projekat njene sanacije, a svakako da su potrebna velika sredstva za njenu kompletnu revitalizaciju”, kazali su iz JP “Muzeji i galerije”.

Nadu da će neko povesti računa o ovom objektu ostavlja saznanje da je kuća predmet restitucije i da Risto Kuslev ima potomke u Hrvatskoj.

Od ordinacije do galerije

Sa zapadne strane dvorište je ograđeno visokim zidom od lomljenog kamena, a prema ulici omalterisanim kamenim zidom na kojem se nalazi više lučno svedenih otvora i dvije kapije

Kuća se sastoji od dva povezana objekta, podignuta u kraćem vremenskom razmaku. Sa prednje strane kuću karakteriše jednostavna geometrijska horizontala prizemnog objekta, sa nizom prozora, ulazom i prostranom ograđenom terasom na lijevoj bočnoj strani.

Razuđena arhitektura kuće, postignuta povezivanjem dvaju objekata različitih gabarita i spratnosti, sa nizom prozora u više nivoa, ulaznim otvorima, stepeništima, prostranim ograđenim tremovima i terasama, najuočljivija je posmatrana sa strane Ribnice.

Cijela kuća omalterisana je grubom malternom strukturom. Sa zapadne strane dvorište je ograđeno visokim zidom od lomljenog kamena, a prema ulici omalterisanim kamenim zidom na kojem se nalazi više lučno svedenih otvora i dvije kapije.

Treba je registrovati kao spomenik

Božidar Đondovič, muzejski savjetnik i kustos u “Muzejima i galerijama”, kazao je “Vijestima” da je Kuslevova kuća značajna za Podgoricu jer se u njoj odvijaju kulturalne manifestacije.

“Prostor je izuzetno zahvalan, posebno za galerijski dio muzejske djelatnosti. Ovako izvanredan ambijent i osobenu arhitekturu teško je negdje drugdje naći , pogotovo ako bi se adaptirala. Javna ustanova 'Muzeji i galerije' se trudi da enterijerni i eksterijerni dio održava koliko je u mogućnosti”, rekao je on i dodao da bi kuću trebalo registrovati kao kulturno-istorijski spomenik.

Galerija

Bonus video: