Ranko Krivokapić biće saslušan o ubistvu Belog Raspopovića?

Krivokapiću, još nije poslat poziv za svjedočenje, ali kako se navodi, se nalazi na spisku osoba koje će dati iskaz.
1055 pregleda 0 komentar(a)
ubistvo Raspopović, Foto: Arhiva "Vijesti"
ubistvo Raspopović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.06.2011. 07:08h

Kako bi provjerila navode iz službene zabilješke koju je sačinio bivši funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost Vasilije Mijović, a vezane za ubistvo Duška Jovanovića i Darka Belog Raspopovića, istražni organi su planirali da saslušaju i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, prenosi "Dan".

Krivokapiću, još nije poslat poziv za svjedočenje, ali kako se navodi, se nalazi na spisku osoba koje će dati iskaz.

Radi se o licima čija imena se pominju u službenoj zabilješci, a Krivokapić je u tom dokumentu označen kao navodni očevidac ubistva funkcionera Službe državne bezbjednosti Raspopovića.

"Na moje pitanje (Vasilije Mijović) pa R. valjda je tvoja profesionalna i građanska obaveza da to prijaviš, sve si vidio, odgovorio mi je "Nijesam lud da mi pobiju djecu. Znaš li ti ko su Vuk Vulević i Damir Mandić. Oni su službini ljudi, zvijeri. Znaš li da je Vuk ubio u po dana u Ulici slobode Belog Raspopovića 2000. godine i to je vidio Ranko Krivokapić, pa nije prijavio".

U međuvremenu, vrhovni državni tužilac je naložio sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici da sprovede jedan broj istražnih radnji, pa je u toku saslušanje više osoba. Svjedok R.V. čiju izjavu Mijović navodi u službenoj zabilješci, tokom saslušanja je osporio da je pominjao bilo koga u vezi sa navedenim likvidacijama, tvrdeći da je u vrijeme ubistva Jovanovića bio u Beogradu.

"Dan" navodi da je Mijović sačinio službenu zabilješku i naveo da je R.V. ova dva nerasvijetljena ubistva navodno pomenuo tokom njihovog razgovora, dovodeći Vuka Vulevića u vezu s tim događajima.

Prema navodima iz služnene zabilješke izjašnjavajući se zbog čega se plaši da prijavi Vulevića i Mandića, svjedok je pojasnio kako nije lud da to uradi kad služba štiti Vuka i za druga ubistva.

Policijskog funkcionera pogodilo je sedam metaka, a kada je pao na asfalt ubica je pokušao da u njega ispali još jedan, ali mu je pištolj "zaštekao".

U zabilješci se između ostalog navodi: "Na moje pitanje (Vasilije Mijović) pa R. valjda je tvoja profesionalna i građanska obaveza da to prijaviš, sve si vidio, odgovorio mi je "Nijesam lud da mi pobiju djecu. Znaš li ti ko su Vuk Vulević i Damir Mandić. Oni su službini ljudi, zvijeri. Znaš li da je Vuk ubio u po dana u Ulici slobode Belog Raspopovića 2000. godine i to je vidio Ranko Krivokapić, pa nije prijavio. Pa na istom mjestu 2001 godine Miška Krstovića. To svako zna. Niko im ništa ne može. Što će mi to", navodi se u zabilješci, prenosi "Dan".

Darko Beli Raspopović ubijen je 8. januara 2001. godine oko 17 sati ispred prodavnice "Meks" na glavnom gradskom trgu.

Ubistvo u centru Podgorice dogodilo se naočigled brojnih građana, a ubica je prišao policijskom funkcioneru dok je ovaj pokušavao da otvori gepek automobila i stavi kesu unutra i iz neposredne blizine pucao mu u leđa, najvjerovatnije iz "škorpiona" sa prigušivačem.

Policijskog funkcionera pogodilo je sedam metaka, a kada je pao na asfalt ubica je pokušao da u njega ispali još jedan, ali mu je pištolj "zaštekao".

Poslije zločina ubica je mirno krenuo ulicom i stopio se sa ostalim prolaznicima.

Bonus video: