Žiri izabrao 22 kratke priče od 505 koliko je stiglo na adresu Karvera

Direktorica festivala Varja Đukić je kazala da će se ove godine na festivalu održati i dva programa koja se odnose na roman i romanopisce
52 pregleda 0 komentar(a)
Karver, Foto: Arhiva Vijesti
Karver, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.06.2011. 14:30h

Treći međunarodni festival kratke priče “Odakle zovem”, održavaće se u Karveru od 29. juna do 2. jula, a pored brojnih okruglih stolova najavljene su i književne večeri, filmski program, razgovori i brojna značajna književna imena regiona i svijeta.

Direktorica festivala Varja Đukić je kazala da će se ove godine na festivalu održati i dva programa koja se odnose na roman i romanopisce.

“Jednu generaciju romanopisaca predstavljaju autori koji objedinjuju književnost regiona Ognjen Spahić, Igor Štiks, Saša Ilić i Ivana Simić-Bodrožić i oni su autori romana koji je nastao u periodu diskontinuiteta jugoslovenske književnosti, a u drugoj generaciji pisaca gosti su Svetislav Basara i Balša Brković”, kazala je Đukić.

Neodvojivi dio Festivala “Odakle zovem” je i konkurs za najbolju kratku priču

Ona je predstavila i program “Drugi Blakan 2011” u okviru kojeg je planirana promocija knjige ”Projekat Gevara, snovitim stazama revolucije” Gerda Koenena, koji će biti i gost festivala, kao i razgovor, odnosno video link sa Tarikom Alijem.

Po izboru Kazaza, Pančića i Koprivice

Neodvojivi dio Festivala “Odakle zovem” je i konkurs za najbolju kratku priču na koji je članovima žirija Enveru Kazazu, Teofilu Pančiću i Božidaru Koprivici pristiglo 505 priča, od kojih je izabrano 22 koje će biti objavljene u novom izdanju knjige “Izvan koridora”, Vranac- najbolja kratka priča 2011.

PR plantaža Marija Rajković je kazala da će Plantaže, koje su sponzor festivala, dodijeliti nagrade za najbolje tri priče

Prema ocjeni žirija, u knjizi će se naći priče “Iza zida što na dvorište s ceste pogled priječi” Amira Alagića, “Pripitomljavanje tame” Sabine Alispahić, “Vispren bubreg” Ivana Antića, “Daleko je Amsterdam” Bojane Babić, “Najduži je poslednji sat plus bonus track” Dragoslava Berzuta, “Afrikat” Belme Bećirbašić, “Nas Tri” Lamija Begagić, “Moj dida i ja” Luize Katice Bouharaoua, “Ljubavnica” Mihaele Gašpar-Strmec, “Nitko, tamo vani, nije znao što se događa” Iva Hlavač, “Zrćanski prčanj” Vjerana Kovljanića, “Smrt bijela kost”, Ksenije Kušec,” Apokalipse” Nikola Leskover, “Ja sam idem do toaleta” Damira Nedića, “Portir Josip i crveni šal” Damira Ocvirka, “Američki sfumato” Vojislava Pejovića, “Baba Maśa ili śjever je kriv za sve” Ljubice Petrović, “Krhotine” Radenka Savića, “Zapaljena trola” Gordane Smuđe, “Pacov sanjari” Srđana Srdića, “Šta je žena rekla Tom Vejtsu” Ajla Terzić, “5 minuta” Nade Veljković.

Nagrade od 1500, 1000 i 500 eura

“Izvan koridora“ će biti promovisana tokom festivala u vinskom podrumu Plantaža Šipčanik.

Na festivalu “Odakle zovem” ove godine će biti prisutni i predstavnici prevodilačke mreže Traduki

PR plantaža Marija Rajković je kazala da će Plantaže, koje su sponzor festivala, dodijeliti nagrade za najbolje tri priče.

“Prva nagrada je 1500 eura, druga 1000 eura, a treća 500 eura”, kazala je Rajković.

Na festivalu “Odakle zovem” ove godine će biti prisutni i predstavnici prevodilačke mreže Traduki.

Bonus video: