Ni grobnice više nijesu sigurne, na groblju u Nikšiću kradu ukrase

Trojica Nikšićana prije desetak dana su sa tri porodične grobnice ukrali biste, izlomili ih čekićima i prodali na otpadu za 230 eura
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 18:33h

Najveći porok je nepoštovanje svetinja. Kada čovjek to uradi, onda je na skoro sve spreman - sa bolom priča univerzitetski profesor i slikar Đoko Marković, stojeći pored porodične grobnice sa koje su vandali ukrali i izlomili bistu njegovog oca Gaša, komandanta Desete crnogorske brigade.

Nije samo njegova porodična grobnica oskrnavljena. Isto su prošli još dvojica njegovih sugrađana.

Trojica Nikšićana prije desetak dana su sa tri porodične grobnice ukrali biste, izlomili ih čekićima i prodali na otpadu za 230 eura.

Kada su me pitali u policiji koliko bista vrijedi, rekao sam im da za to ne postoji cijena jer originalna umjetnička djela nemaju cijenu.

"Ovdje riječi ništa ne znače. Ovo se može svakome od nas desiti i zabrinjavajuće je to da od takvih nijesmo bezbjedni ni mi ni njihovi članovi porodica. Svaki normalan i razuman čovjek osjeća se kao što se moja i druge dvije porodice osjećaju. Mogu razumjeti te ljude, jer se bavim prosvjetnim radom ali ne mogu da ih opravdam. Vjerujem da su i njihove porodice u njihovoj nemilosti. Kada su me pitali u policiji koliko bista vrijedi, rekao sam im da za to ne postoji cijena jer originalna umjetnička djela nemaju cijenu. Ne mogu ja ovdje ništa popraviti jer je u pitanju umjetnički rad akademskog slikara Vladimira Vušurovića koji se ne može ponoviti ", kaže Marković, i objašnjava postupak pravljenja bisti jer mu je proces rada, kao umjetniku, dobro poznat.

Sve zbog novca

Marković kaže da su mu u policiji rekli da je krađa bisti nastala isključivo iz čina koristoljublja i zadovoljenje potrebe za drogom.

Iako je povrijeđen vandalskim činom trojice izgrednika, Marković smatra da takvo ponašanje pojedinaca mora da bude problem države koja ne smije dozvoliti da prave vrijednosti nestaju i da se formiraju ljudi bez savjesti i poštovanja.

Možda se malo zakasnilo, jer je preventiva trebalo da bude prije 20 godina, jer se djeca vaspitavaju u vrtićima, uče se od malih nogu da poštuju, bidu zahvalni, uvažavaju žive i mrtve i budu odrasli ljudi.

Kradljivci nijesu probirljivi

Inspektor Dalibor Krušić kaže da su ove godine prijavljene četiri krađe predmeta sa groblja, dok ih je godinu ranije bilo sedam, od čega su riješili sedam – četiri krađe od prošle i tri od ove godine.

"Prošlogodišnji počinioci krađa su osobe od devet do 11 godina, krivično neodgovorna lica, za koja smo, prilikom njihove kriminalističke obrade, došli do saznanja da su oni i u 2009. godini izvršili više krađa, takođe sa groblja. Prilikom krađa otuđuju se različiti predmeti – nadgrobne ploče, biste, mermerne ploče, mesingane kuće za svijeće, mermerne ograde, dakle sav onaj materijal koji ima određenu vrijednost i za koji se može dobiti novac na otpadu", kaže Krušić.

"Jedini motiv za krađu bisti je sticanje imovinske koristi. Novac koji dobija za te biste ne može se mjeriti sa njihovom stvarnom, niti sa štetom koja je nanesena vlasnicima porodičnih grobnica", kaže Krušić.

"Oni nijesu izvršili samo tri teške krađe, već i tri krivična djela pomjeranja i nedozvoljenog podizanja spomen-obilježja, tako da su samim izvršenjem tih djela izvršili šest krivičnih djela. Od ova tri lica koja su osumnjičena da su izvršila ta krivična djela, jedan nam je od odranije poznat i radi se o povratniku izvršenja krivičnog djela, dok nam druga dvojica nijesu poznata odranije", kazao je Krušić.

Pojašnjava da su biste koje su počinioci nedavno ukrali sa porodičnih grobnica odnešene u Kunovo, dvadesetak kilometara od Nikšića, gdje su izlomljene čekićem, a zatim prodate na otpad.

"Službenici policije su od vlasnika otpada oduzeli te polomljene biste i podnijeli krivičnu prijavu protiv njega za izvršeno krivično djelo prikrivanja iz člana 256 koja je procesuirana u redovnom postupku. Jedini motiv za krađu bisti je sticanje imovinske koristi. Novac koji dobija za te biste ne može se mjeriti sa njihovom stvarnom, niti sa štetom koja je nanesena vlasnicima porodičnih grobnica", kaže Krušić, dok pokazuje izlomljene biste na stolu.

Bonus video: