OBEZBJEĐENJE NA MUCI

Učestale sitne krađe u prodavnicama

"Nema jasnog profila kada su kradljivci u pitanju, svi su različitog uzrasta i socijalnog statusa, oba pola, najčešće su u pitanju pojedinci"
181 pregleda 0 komentar(a)
Voli, Foto: Arhiva Vijesti
Voli, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.06.2011. 18:13h

U crnogorskim trgovačkim marketima i pored video nadzora sve su učestalije sitne krađe, a najviše se iz objekata uspiju iznijeti cigarete i kozmetički preparati.

Predstavnici tri vodeća trgovačka lanca u Crnoj Gori, Merkator, Voli i Albona, složili su se da su krađe postale učestalije posljednjih godina i da zakonska regulativa za takve aktivnosti ne predviđa oštrije sankcije.

"Od artikala sa naših rafova, kradljivcima su najprimamljiviji sitni predmeti koji su pogodni za dalju prodaju, žileti, alkoholna pića i kozmetika. U suštini, najmanje se kradu osnovni prehrambeni artikli" rekla je agenciji Mina-business PR menadžer Volija, Olivera Šuškavčević.

Ona je navela da je primjetno da iz godine u godinu broj pokušaja krađe raste i da kradljivci artikle sakrivaju u džepovima i torbama, na način što odstranjuju bar kod ili sigunosni čip sa ambalaže.

Iz godine u godinu broj pokušaja krađe raste i da kradljivci artikle sakrivaju u džepovima i torbama

"Nema jasnog profila kada su kradljivci u pitanju, svi su različitog uzrasta i socijalnog statusa, oba pola, najčešće su u pitanju pojedinci" kazala je Šuškavčević.

Svi marketi Volijevog lanca, kako je dodala, imaju sigurnosne kamere kao i kontinuirani manitoring.

" Poslovna politika nalaže da svaki slučaj krađe prijavimo policiji. Savremene kamere omogućavaju da se jasno snimi lik sumnjive mušterije kao i sam čin krađe" objasnila je Šuškavčević.

Hljeb i mlijeko ne diraju

Prema njenim riječima, u krađama se često primjećuju povratnici jer se kradljivac brzo nađe na slobodi i često ponovo u istom marketu.

"Za sitnije krađe zakonskom regulativom nijesu predviđene oštrije sankcije. Neophodno je pooštravanje mjera za ovakve prekršaje"- smatraju u Voliju.

Iz Albone su saopštili da za tri godine postojanja tog lanca marketa ova godina prednjači po sitnim krađama.

U krađama se često primjećuju povratnici jer se kradljivac brzo nađe na slobodi i često ponovo u istom marketu.

" Desile su nam se i dvije oružane pljačke u objektima u Nikšiću i Podgorici gdje je napravljen manjak od oko dvije hiljade eura i jedna organizovana pljačka magacina u kojoj je, zahvaljujući video nadzoru i snimcima, otkriven i jedan od počinilac" rekli su iz Albone.

Najviše se kradu cigarete, skupa alkoholna pića, sitna hemija i kozmeticki preparati. Zanimljivo je, kako su naveli, da hljeb i mlijeko niko ne krade.

Iz Merkatora Crna Gora su naveli da je veći dio prodajnih objekata tog lanca opremljen uređajima za monitoring i da je zbog toga broj provalnih krađa sveden na mali broj.

Najviše se kradu cigarete, skupa alkoholna pića, sitna hemija i kozmeticki preparati

"U slučaju da se u prodajnom objektu oglasi “zujalica”, radnik obezbjeđenja zamoli da se sva kupljena roba ponovo provuče kroz kasu kako bi se sa sigurnošću deaktivirala zaštita sa kupljenih proizvoda. U većini slučajeva se tu postupak i završava" rekli su iz kompanije.

Ukoliko, kako su naveli i dalje postoji zvučna signalizacija, radnik obezbjeđenja ima pravo da zamoli potrošača da obavi pregled robe, odnosno torbe, što se, zbog zaštite integriteta potrošača, obavlja u izdvojenim prostorijama.

" Radnik obezbjeđenja ima pravo da pozove službu policije ukoliko se ustanovi da je velika vrijednost robe koju je osoba pokušala da iznese iz objekta" rekli su iz Merkatora

Kompanija sopstvenom regulativom, pravilnicima i procedurama definiše postupke radnika obezbjeđenja u situacijama krađa, gdje je strogo definisano da se ni na koji način ne može intervenisati na štetu prava, sloboda, ugleda i časti potrošača.

Malo povratnih informacija iz policije

I u Alboni postoji video nadzor pomoću kojega se često omoguće kvalitetni snimci pljački, a svi počinioci prijavljuju se policiji.

" Policiji dostavimo sve raspoložive dokaze o obavljenoj krađi. Međutim, pitanje je koliko se slučajeva i zaista procesuira. Imamo vrlo malo povratnih informacija o konačnim presudama" rekli su predstavnici Albone.

Oni su podsjetili da se u martu prošle godine desila velika oružana pljačka u kojoj je ukradeno preko 34 hiljade eura.

" Do sada nemamo nikakvu informaciju o rezultatima istrage, iako smo se više puta i dopisima obraćali policiji, moleći konačno za neki odgovor. Suprotno je sa krađama u bankama gdje se sve otkrije vrlo brzo" saopštili su iz Albone.