Osniva se banka vještački uzgojenih ćelija pacijenata oboljelih od Parkinsona

Mozak je nedostupan organ i ne može vam biti na raspolaganju za slična istraživanja
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 18:54h

Istraživači u Oksfordu su počeli osnivanje banke u kojoj će biti vještački uzgajane ćelije uzete od pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti, prenosi BBC.

Nova tehnika matičnih ćelija omogućava im da komadiće kože pacijenta umetnu u djelove mozga.

Istraživači navode da je analiza nervnih stanica moguća kada one počnu da propadaju.

Prva serija nervnih stanica je uzeta od 56-godišnjeg pacijenta Dereka Andervuda. Zbog napretka bolesti, on je morao biti rano penzionisan. Biće jedan od prvih 50 pacijenata čije stanice kože će biti uzgajane u stanicama mozga, kao dio petogodišnje studije, u cilju pronalaženja lijeka za Parkinsonovu bolest.

Cilj istraživanja je izgraditi banku moždanog tkiva, koje će istraživačima omogućiti da proučavaju razvoj bolesti, kaže dr Ričard Vad Martins sa Univerziteta u Oksfordu.

"Mozak je nedostupan organ i ne može vam biti na raspolaganju za slična istraživanja", rekao je on.

"Ovdje imamo moždane ćelije pacijenata kao što je Derek, i one mogu biti proizvedene u neograničenim količinama", objašnjava dr Martins.

Prvi korak u istraživanju biće poređenje razvijenih moždanih stanica uzetih od pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti, sa ćelijama kod zdravih dobrovoljaca.

"Ovo je prvi put da možemo da vidimo kako se stanice ponašaju prije nego uslijedi pogoršanje stanja, i na taj način uočimo najranije promjene", navodi Mišel Hju iz Redklif bolnice u Oksfordu.

Ona objašnjava da će istraživači sada moći da vide šta se dešava sa ćelijama, koji su to procesi koji čine da ćelije umiru, i da nauče šta uopšte uzrokuje bolest ćelija.

"Želimo da saznamo da li postoji način da taj proces propadanja preokrenemo i pomognemo pacijentima da ponovo normalno funkcionišu", kaže ona.

Studija istraživača Univerziteta Oksford prva je velika klinička studija koja koristi tehniku koju su prije tri godine razvili japanski naučnici.

Ovo je prva velika klinička studija koristiti tehniku ​​koju je razvio japanski znanstvenici prije tri godine, pod nazivom "indukovanje pluripotentnih matičnih stanica" ili IPS.

Procedura predviđa umetanje gena u stanice kože, kako bi oni postali nešto drugo.

IPS je sličan tehnici embrionih matičnih ćelija, koja je korištena za stvaranje ovce Doli, ali IPS ne rezultuje stvaranjem embriona, pa je, prem amišljenju naučnika, etički prihvatljiva.

Bonus video: