BORAC ZA PRAVDU

50. godina Zagora: Nakon duhova i vampira, bori se s internetom

Lik za koji nisu očekivali da će dugo opstati, ali prevarili su se u procjeni jer je italijanska publika u Zagoru otkrila idealnog junaka
233 pregleda 0 komentar(a)
ZAGOR, Foto: Facebook
ZAGOR, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.03.2019. 13:50h

I moj je život, nesumnjivo, obilježen nasiljem, ali među nama, srećom, postoji nepremostiva razlika! Ako se ja borim, ako ubijam, to je samo zato što mi to nalaže situacija u ovom prekrasnom, ali još uvijek divljem kraju! No, jednoga će dana, nadam se, pravedni zakoni i otvoreniji način razmišljanja izbrisati tačke trvenja između stanovnika Darkvuda i bijelih osvajača...

Tako je Zagor opisao smisao postojanja japanskom princu Minamotu, protivniku u epizodi “Stižu samuraji”, obećavši da će baciti svoju sjekiru u najdublju rijeku kada dođe dan u kojem on više neće morati ubijati radi zaštite dobra.

Do danas to nije uspio učiniti. U njegovu svijetu jednostavne podjele između pravde i zla još uvijek postoje neprijatelji koje samo on može pobijediti.

Prije 50 godina, 15. juna 1961., izašao je prvi Zagor, strip koji su kreirali Serđo Boneli kao izdavač i scenarista i Galieno Feri, crtač koji je napuštao posao geometra i sve više crtao stripove, i to dotad za francusku izdavačku kuću Edit-Europ, piše Jutarnji list.

Francuski je izdavač posustao i zbog neuspješnog poslovanja prestao postojati početkom 1961. nakon čega je Feri tražio talijanskog izdavača i svoje radove dostavio Boneliju.

Ovaj je shvatio da je riječ o izuzetnom autoru i odlučio, jer nema mjesta u postojećim serijalima, zbog Ferija da pokrene novu seriju.

Opstao je i pored sumnji

Stvorili su Zagora, lik za koji nisu očekivali da će dugo opstati, ali prevarili su se u procjeni jer je italijanska publika u Zagoru otkrila idealnog junaka koji je samo naizgled smješten u žanr vesterna.

Zagor je zapravo putnik kroz vrijeme i prostor pa je u svojim avanturama prošao gotovo cijelu Sjevernu Ameriku, Arktik, Grenland, Škotsku, Karibe i Afriku, pri čemu se borio s duhovima, čudovištima, likovima iz budućnosti i prošlosti, uvijek koristeći snagu mišića, kamenu sjekiru i mornarički kolt koji je nosio u futroli na lijevoj strani pojasa.

Čuvati svijet od zla ozbiljan je zadatak za tipa koji je sa svojih 50 godina postao vremešan, ali i dalje se vješto vere po stablima, njiše na lijanama, pliva rijekama, vesla kanuima, trči šumama i pritom se neustrašivo mlati s cijelim nizom zlikovaca, ne mareći je li riječ o nekom indijanskom plemenu, čudovištu ili čarobnjaku.

Iako su svjesni da je današnja publika ona koja ima najmanje 30 godina i da je teško boriti se s internetom, ljubitelji stripa vjeruju u Zagora i svaki se mjesec na kioscima pojavi nova epizoda heroja u kostimu s orlom.

Razlika je samo u tome što je tada, 60-ih godina prošlog vijeka, postojala šansa da se dopadne publici, a danas svi znaju da je Zagor osuđen na uspjeh, ali moraju računati samo na one koji će zbog sentimenta kupovati nacrtanu akcijsku priču.