Država za „Kotor art” plaća 616. 000 eura

Festival “Teuta - Novi antički teatar”, koji je činio najprepoznatljiviji segment festivala, od ove godine ne potoji
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 11:21h

Za ovogodišnji, treći po redu “Kotor art”, država je izdvojila 616.000 eura.

Manifestaciju koja počinje 2. jula Festivalom pozorišta za djecu, koji počinje programom pozorišta za djecu, čine još i „Don Brankovi dani muzike“, „Pjaca od filozofa“, a prema saopštenjima organizatora, postoji i “pozorišni segment” i “predstavljanje crnogorskih umjetničkih fakulteta”.

Festival je ove godine ostao bez najznačajnijih segmenata po kojima je bio prepoznat i na međunarodnoj festivalskoj sceni - a to su festival “Teuta” - Novi antički teatar, te nove pozorišne produkcija pod pokroviteljstvom samog “Kotor arta”.

Za ovogodišnje izdanje festivala „Kotor art 2011“, Ministarstvo kulture opredijelilo je 356.000 eura, a Opština Kotor 180.000 eura, saopštilo je Ministarstvo.

Prema preliminarnoj raspodjeli budžeta za ovu manifestaciju, koju konačno verifikuje Savjet „Kotor arta“, novac će biti raspodijeljen na sljedeći način:

  • za „Don Brankove dani muzike“ izdvojeno je 200.980 eura (od čega je opštinski dio 90.000)
  • “Kotorski festival pozorišta za djecu” 130.000 eura (Opština Kotor je učestvovala sa 90.000)
  • “pozorišni segment” 141.500 eura
  • “Pjaca od filozofa” 10.000 eura
  • “Umjetnički fakulteti” 35.000 eura.
  • za Internacionalnu smotru mode, koja je dio “Kotor Arta” Opština je obezbijedila 80.000 eura.

Crnogorsko narodno pozorište je koproducent pozorišnog dijela festivala “Kotor art”, a ove godine će po riječima direktora Janka Ljumovića, biti odigrane predstave koje su već izvođene u Kotoru: “Don Žuan” u režiji Ane Vukotić, i “Na ljetovanju” Radmile Vojvodić.

Predstave za 60.000 eura

Ljumović je “Vijestima” kazao da izvođenje predstava u Kotoru, (sa ukupnim trškovima postavljanja scene, smještaja, honorara...) košta oko 60.000 eura.

Pored navedenih, biće izvedene i predstave “Njegoš vatre” u režiji Radmile Vojvodić i Paola Mađelija (kooprodukcija Zetskog doma i Kotor arta) i “Saloma” Eduarda Milera ( produkcija Eurokaza i Kotor arta).

Festival “Teuta - Novi antički teatar”, koji je činio najprepoznatljiviji segment festivala,m od ove godine ne potoji

Festival “Teuta - Novi antički teatar”, koji je činio najprepoznatljiviji segment festivala,m od ove godine ne potoji.

Dosadašnja direktorica festivala “Teuta”, Tihana Ćulafić je kazala za “Vijesti” da je festival “Teuta” za kratko vrijeme ostavio značajan trag.

“Po svoj prilici ga ove godine neće biti jer nema dodatna finansiranja. Zaključujem da je izostala podrška “Kotor arta” jer nikakav odgovor i objašnjenje zvanično još nijesam dobila”, kazala je Ćulafić “Vijestima”.

„Kotor art“ se odvija pod visokim pokroviteljstvom UNESCO zbog međunarodnog značaja manifestacije, koja promoviše univerzalne vrijednosti za koje se UNESCO zalaže.

“Vijestima” su samo organizatori “XIX Kotorskog festivala pozorišta za djecu” i “Don Brankovih dana muzike”, dostavili programe.

Jubilej “Don Brankovih dana”

Ove godine se navršava deset godina postojanja “Don Brakovih dana muzike”, koji je bio i klica nastajanja današnjeg, objedinjenog festivala “Kotor art”.

Direktor Ratimir Martinović će kazao da je ideja ovd fijela da se kroz koncertne nastupe istaknutih umjetnika utvrdi neosporno mjesto koje je “Kotor art” u proteklim godinama izgradio u regionalnim razmjerama kao i da se nastavi inicijativa povezivanja sa Evropskim partnerskim festivalima.

“Don Brankovi dani muzike” će obilježiti jubilej – prvih 10 godina muzičkog programa pod nazivom „Reminescencije“ u okviru kojeg će biti predstavljeni se predstaviti neki od najuspjelijih umjetnika i koncerata u proteklih 10 godina kao što su Darinka Matić-Marović, Flamenko ansambl, Kemal Gekić, Koncerti za djecu, Edoardo Catemario, Roman Simović, Miloš Karadaglić.

Obilježiće se i 200 godina rođenja Franca Lista. Biće formiran ansambl festivala “Kotor art Trio” kojeg čine Roman Simović, Aleksandar Tasić i Ratimir Martinović). Na festivalu će biti izvedeno 16 koncerata i četiri majstorske radionice umjetnika iz 14 zemalja.

Program predviđa i koncert simfonijskog orkestara i hora, četiri koncerta Festivalskog orkestra sa gostujućim dirigentima i solistima, dva koncerta klavirskih trija, četiri resitala (Milenković-Karamazov, Morales, Katemario, Janković), te promocija CD-a izdatog za “Deutche Grammophon” i resital Marka Karadaglića. Za Off program Don Brankovih dana muzike predviđeni su koncerti flameko i fado muzike i koncerti za djecu.

Za devet dana 50 programa za djecu

“Kotorski festival pozorišta za djecu” održaće se u 2-10. jula u Starom gradu, pod parolom „Povratak djetinjstvu“.

U devet dana Festivala biće izvedeno 50 programa na dvadeset lokacija u gradu, a učestvovaće oko 1.000 učesnika iz 12 zemalja.

Glavni program čine predstave koje govore savremenim scenskim i teatarskim jezikom bliskim “najnovijim klincima”, saopštili su organizatori ovog dijela “Kotor arta”. U glavnom programu će se naći predstave iz Holandije, Italije, Srbije, Bugarske, Slovenije, SAD, Mađarske, Makedonije i Hrvatske

. Iz Crne Gore, na festivalu za djecu odigraće se predstave “Ucinjski gusar”, “Mogli” i “Pink Panter” Gradskog pozorišta iz Podgorice, a predviđen je i prateći program koji podrazumijeva muzičke i likovne segmente, kao i pozorišne radionice.

Bonus video: