Sindrom nemirnih nogu povećeva rizik od impotencije

Muškarci koji se bore sa sindromom nemirnih nogu imaju veći rizik da obole od impotencije, pokazalo je novo istraživanje američkih stručnjaka.
0 komentar(a)
impotencija, Foto: Www.motorcycle.com
impotencija, Foto: Www.motorcycle.com
Ažurirano: 17.06.2011. 10:39h

Istraživanje koje su radili stručnjaci sa Harvarda nadovezalo se na ranije istraživanje naučnika koji su otkrili da je impotencija, odnosno erektilna disfunkcija, češća među starijim muškarcima sa sindromom nemirnih nogu, podjednako kao i u slučaju simptoma poremećaja sna.

U novom istraživanju koje je započelo 2002. godine pratili su više od 11 hiljada muškaraca koji su na početku studije imali prosječno 64 godine, a nisu patili od impotencije, dijabetesa ili artritisa.

Tokom istraživanja naučnici su utvrdili pojavu gotovo dvije hiljade slučajeva impotencije, piše net.hr.

Muškarci sa simptomom nemirnih nogu prosječno su imali 50 odsto više šansi da postanu impotentni, čak i uz ostale kriterijume poput starosti, težine, pušenja, korišćenja antidepresiva i nekoliko hroničnih bolesti.

Muškarci koji su se više od 14 puta mjesečno susreli sa sindromom nemirnih nogu, imali su čak 68 odsto veći rizik da se bore s erektilnom disfunkcijom, otkrila je studija.

Sindrom nemirnih nogu karakteriše snažnu potrebu pomjeranja noge uz osjećaj žarenja ili peckanja, što može biti jako neprijatno kod sjedenja ili ležanja.

Kretanjem nogu nastaje kratkotrajno olakšanje.

Uzrok nemirnim nogama se ne zna, ali u nekim slučajevima mogu da ga uzrokuju neke bolesti ili stanja poput anemije ili trudnoće.

Kofein, cigarete i alkohol simptome dodatno pogoršavaju.

Bonus video: