Naučnici testiraju novu pouzdaniju metodu za otkrivanje raka prostate

79 pregleda 0 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2018. 12:14h

Dijagnostifikovanje raka prostate moglo bi da doživi pravu revoluciju zahvaljujući pionirskoj studiji britanskih naučnika, čiji cilj je rano otkrivnje te opake bolesti.

Naučnici testriaju novu metodu kod koje se koristi Magnetna rezonantna tomografija (MRI) i napredni testovi uzoraka krvi i urina. Ukoliko se njihovi napori pokažu uspješni, svi muškarci stariji od 45 godina mogli bi da idu na rano testiranje, kao što je to slučaj sa mamografijom kod žena, piše Dejli Mejl.

Postojeće metode postavljanja dijagnoze, analiza krvi i bolna unutrašanja ispitivanja, smatraju se nepouzdanima. Ti testovi često "promaše" smrtonosne tumore, a mogu da dovedu i do nepotrebnih tretmana benignih izraslina.

Nova metoda, na kojoj zajednički rade Univerzitatski koledž i Imperijalni koledž iz Londona, biće u mogućnosti da detektuje male djelove tumora i biće mnogo efikasnija od sadašnje.

Nova tehnika će biti u mogućnosti da odredi kolika je vjerovatnoća za razvoj raka prostate kod zdravog muškarca. Oni kod kojih je taj rizik visok, biće podstaknuti da češće idu na MRI skeniranje.

Naučnici će, u nerednih nekoliko mjeseci, angažovati 1.500 muškaraca, koji će učestvovati njihovoj u studiji.

"Testiraćemo da li MRI može da se koristi za skeniranje raka prostate i nadamo se da ćemo biti u stanju da otkrijemo ozbiljne kancere mnogo ranije, što sada nismo u mogućnosti", kaže profesor Mark Emberton sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ovo istaživanje budi nade kako naučnika i ljekara, tako i potencijalnih oboljelih, budući da dosadašnje metode nisu bile pouzdane kada je precizno otkirvanje raka prostate u pitanju, prenosi B92.

Bonus video: